03.05.2021 - 14:23
|
Actualització: 03.05.2021 - 16:23
Davant la situació d’emergència climàtica mundial, l’estat espanyol i el govern valencià han prioritzat un canvi de model energètic, el qual compartim encara que amb matisos importants. Des de l’Arrel considerem que no s’hi val tot. És inadmissible, incoherent i agressiu el model que s’ha proposat de grans macro-plantes solars de més de 50 MW o fins i tot, les que no arriben a aquesta grandària enorme, capaces de desfigurar per complet un paisatge, una població i un ecosistema.
L’Arrel ha lluitat històricament i lluita perquè es produïsca un canvi de model energètic, però no un model basat en l’especulació agressiva on s’hipoteca el territori per a dècades posteriors. Energia Solar Sí, però no així! és un tema actual i sembla que s’ha convertit en una carrera per veure quin Fons d’Inversió és capaç de construir més macro-plantes d’aquest tipus. Això no obstant, la Unió Europa ha plantejat un període per fer el canvi de model fins a 2030-2035 (sent molt optimistes). Aleshores ens preguntem, quina necessitat de fer-ho tot ja? Exigim al govern de la Generalitat la paralització cautelar i modificació del decret 14/2020 amb una regulació més restrictiva per excloure aquest tipus de macro-projectes, i refer el Pla d’Energies Renovables. Donem suport per a la plataforma Montesa Territori Viu i a totes les organitzacions i ajuntaments que no estan d’acord a instal·lar aquestes macro-plantes al seu territori.
L’energia solar fotovoltaica és positiva, de fet moltes pimes i cooperatives elèctriques aposten per menuts projectes d’autoconsum i comunitats energètiques, la qual cosa permet: enriquir sectors essencials, aprofitar espais construïts o menuts i sobretot enriquir tothom, participar del canvi de model i respectar el territori on vivim.
D’alternativa, en tenim. Sols necessitem polítics lliures, valents i positius que defensen el territori i, en resum, la terra.