06.11.2016 - 16:08
|
Actualització: 06.11.2016 - 17:08
El Teatre Echegaray d’Ontinyent va acollir anit la 14a edició dels premis d’Escola Valenciana sota el títol ‘La Nit a Cau d’Orella’. Durant l’acte es guardonaren l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida amb el Guardó Extraordinari, que s’atorga a institucions o personalitats amb un estret vincle amb la cultura valenciana. També s’es va premiar la professora de la Universitat de València i autora de nombroses obres d’investigació Carmen Agulló amb el guardó a la Trajectòria Individual, un reconeixement a les persones que treballen pel català en l’àmbit educatiu. Mentre que el guardó a l’Ús Social del Valencià ha estat per la Federació Valenciana de Nanos i Gegants. A més, enguany, de forma especial, s’atorgà una Menció Honorífica a la família de Josep Vicent Garcia per ‘fer valdre la seua tasca’ a Escola Valenciana.
Escola Valenciana destacà que Josep Vincent Garcia ‘va oferir tot el seu temps lliure per donar continuïtat als valors’ de l’entitat cívica. També detallà que ha premiat Carmen Agulló perquè la seua escola ideal també és la que vol Escola Valenciana: ‘solidària, coeducadora, inclusiva, cooperativa, oberta al món, plurilingüe, participativa, respectuosa amb el medi ambient, coneixedora de les arrels i l’entorn immediat, compromesa amb l’entorn global…’. Agulló va fer un dels parlaments més emotius de la nit, en dedicar el premi als mestres que des dels anys vint del segle passat havien estat treballant per la inclusió del valencià en una escola moderna i arrelada, molts dels quals van patir la repressió de les dictadures de Primo de Rivera i de Franco.
Per la seua banda, la Federació Valenciana de Nanos i Gegants ha estat guardonada amb el premi a l’Ús Social del Valencià per combinar ‘el vessant lingüístic amb la recuperació del món geganter i dels cabets’. I l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida ha guanyat el Guardó Extraordinari per la ‘protecció, difusió i creació de continguts que amplien el coneixement dels pobles que conformen la comarca’.
Durant la gala dels premis Escola Valenciana aprofità per demanar al govern que ‘incloga la plena competència lingüística com a requisit per accedir a la funció pública’. En aquest sentit, l’entitat ha recordat que fa més de 30 anys que treballa per fer ‘visible la necessitat de crear una llei d’igualtat lingüística que pose fi a la discriminació i el menyspreu per parlar valencià davant de les administracions públiques’.
En el seu discurs Vicent Moreno també ha al·ludit al Decret de Plurilingüisme: ‘necessitem un Decret més complet perquè hi haja un veritable canvi en les mentalitats i una major tolerància cap a la diversitat cultural’, ha declarat el portaveu d’Escola Valenciana, tot criticant que ‘el calendari d’aplicació és massa massa lent; després de quasi 33 anys de Llei d’Ús i Ensenyament creiem que la comunitat educativa està més que preparada per a assumir el valencià com a llengua vehicular a l’escola’.
Sobre la Ràdiotelevisió Valenciana Vicent Moreno recordà que el 29 de novembre es compliran tres anys ‘de l’emmudida RTVV i, malgrat els seus defectes, malgrat estar condicionada pel govern del PP, era l’únic mitjà de comunicació que teníem’ i es preguntà quant de temps cal per a la reobertura de TV3 i IB3.
L’acte comptà amb una important presència institucional, amb l’assistència del president de les Corts, Enric Morera, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, el secretari d’Educació de la Generalitat, Miguel Soler, el president de la Diputació de València i batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, la vice-presidenta de la Diputació, M. Josep Amigó, i el diputat de Cultura, Xavier Rius. En la seua intervenció, el conseller Vicent Marzà va recordar la mestra i activista d’Escola Valenciana Empar Granell, i va reclamar un treball conjunt per ampliar la base social que ha permés el canvi actual per fer-lo més sòlid i amb més capacitat d’acció.
La gala de lliurament dels premis, plena de balls tradicionals a càrrec d’alumnes de les escoles de la ciutat, la va conduir l’actriu Maria Juan amb un to desenfadat, irònic i no exempt de reivindicacions, com la de la reobertura de la Radiotelevisió Valenciana o la desaparició de l’exempció de l’assignatura de valencià a les zones castellanoparlants del País Valencià. Abans que el públic entrara a la sala del teatre, la festa havia començat amb representacions de la cultura popular de la comarca, a càrrec del Ball dels Locos de l’Olleria i dels Gegants i Cabets de l’escola pública Vicent Gironés d’Ontinyent, acompanyats pels dolçainers i tabaleters del Regall i la colla Joc de Sons.
La nit acabà, tard, després d’un sopar amb més de 300 persones que escoltaren per a cloure la gala els contes narrats per Almudena Francés, qui féu una emocionada actuació en què es reivindicà a més de l’escola en valencià, una escola inclusiva.
‘En valencià, creixem’, lema de les Trobades 2017
La nit serví també per a presentar les Trobades d’Escola Valenciana d’enguany. Segons Moreno, amb el lema ‘En valencià, creixem’ fem notar ‘que gràcies al valencià anem a més, perquè saber valencià ens fa grans, ens fa més intel·ligents i preparats per aprendre més llengües’. De forma simbòlica, l’entitat ha inclòs dibuixos de nanos i gegants per a les samarretes de les Trobades, posant en relació la cultura popular valenciana amb el lema. El disseny de la samarreta de les Trobades 2017 és de la pintora i il·lustradora Anna Roig Llabata.
+Vicent Moreno: ‘El govern valencià s’hauria d’atrevir a fer una llei d’igualtat lingüística’