Ferran Garcia-Oliver presenta a Albaida el seu llibre ‘Valencians sense ADN’

  • L'IEVA organitza l'acte de presentació de l'assaig fusterià de l'historiador saforenc

VilaWeb
Redacció
24.05.2017 - 14:33
Actualització: 24.05.2017 - 16:33

Ferran Garcia-Oliver, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València i membre del consell de redacció de la revista L’Espill, va guanyar en 2015 el Premi Joan Fuster d’Assaig dels Premis Octubre per l’obra Nació, ancestres i ADN, un treball que l’editorial 3i4 va publicar amb el títol Valencians sense ADN. Relats dels orígens.

Aquest és el llibre que l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida presentarà divendres vinent, a les 19.30 a la sala Gòtica del Palau d’Albaida, de la mà de l’historiador albaidí Vicent Terol i Reig i del propi autor.

Tal com Garcia-Oliver va explicar a VilaWeb, no es tracta d’un assaig sobre la identitat, sinó que és un assaig nascut amb la intenció de ‘recollir i analitzar les narracions que s’han fet sobre què som els valencians, perquè d’uns anys cap ací s’han dit moltes bestieses, sobretot en un moment de crispació, una mica abans i durant la Transició, arran dels assajos de Joan Fuster, Nosaltres, els valencians i tota l’altra obra seua de caràcter civil. El que faig és desmuntar alguns tòpics que no tenen cap fonament de caràcter científic, però que per raons ideològiques s’han anat difonent i defensant en l’àmbit universitari i polític i això ha creat molta confusió. Per exemple, sobre si els valencians mantenim el mateix ADN des del Neolític. Quina aberració. Però això crea confusió i exacerbació i el que volen aquests que han anat amb aquests arguments és fer marrada amb el vincle que els valencians tenim amb el Principat.’

L’historiador ofereix un assaig del tot contemporani en un moment de canvi polític al País Valencià. Ell ho diu així: ‘La voluntat és contribuir a fer llum a un tema que ha dividit i causat molt de dany i que són idees que encara corren impunement sobretot per les xarxes socials’. I assegura que ‘és un assaig molt fusterià, on utilitze molt la ironia que ens va ensenyar Fuster.’

Entrevista a Ferran Garcia-Oliver a la Fira del Llibre de València 2016

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem