02.09.2017 - 10:31
|
Actualització: 02.09.2017 - 12:31
La producció de la Diputació de València Fills del Silenci, en què es denuncia la repressió franquista, s’exhibirà enguany fora de concurs en el certamen internacional Mon·Doc de Montaverner que se celebrarà del 22 al 30 de setembre.
El documentari realitzat per l’Associació Stanbrook i produït per la corporació s’exhibirà el 27 de setembre vinent a la mostra de Montaverner, segons ha informat la Diputació en un comunicat. A més, la setmana anterior es podrà veure també en la projecció que se’n farà a Llutxent, divendres 22, dins unes jornades sobre Memòria Històrica organitzades per l’ajuntament.
Fills del Silenci és ideat per complir la funció d’un llibre de text, però ‘buscant una aparença més atractiva per als joves estudiants’. La periodista i directora del documental, Rosa Brines, converteix els testimonis de les víctimes del franquisme ‘en material didàctic per conscienciar els joves de segon cicle d’ESO i Batxillerat’.
Un d’aquests testimonis és el de Josefa Celda, de 86 anys, qui recorda que als huit anys va visitar son pare a la presó just el dia abans que l’executaren. O el d’Enrique Ginés, pioner de la ràdio valenciana, qui explica les vicissituds que va patir la seua família, o Antonio Ruiz en parlar del seu pas per diverses presons per la seua condició d’homosexual.
L’audiovisual també recull declaracions de descendents de víctimes: una jove de Torrent, Beatriz Villarroya, descobreix que el seu besavi va ser afusellat el 1939 i, davant la falta d’informació, inicia la seua pròpia recerca, ‘conscient del silenci en què han viscut les generacions més joves d’aquest país’, assenyala la corporació.
Guia didàctica
A més de la projecció, la delegació de Memòria Històrica, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, oferirà el pròxim curs escolar una guia didàctica als centres educatius perquè el professorat l’incorpore al currículum de quart de l’ESO i segon de Batxillerat.