02.09.2016 - 15:19
|
Actualització: 02.09.2016 - 17:19
L’any 1865, una passa de còlera va matar, en només 15 dies, 4 veïns de les partides dels Alforins, un territori que sols deu anys abans ja n’havia passat un altra en què hi van morir 7 persones. La població, com a mostra de gratitud a la Mare de Déu del Rosari a què s’havia aclamat per deslliurar-se de l’epidèmia, va dedicar-li l’any següent unes festes especials: van nàixer els Moros i Cristians de Fontanars dels Alforins.
Tal com ho explica Tomàs F. Bordera en el llibre de festes en l’article ‘L’Alforí i els Fontanars, segle i mig endarrere. L’inici de les festes i els primers festers’, aquelles festes arrenquen quan ‘el caseriu del paratge dels Fontanars és un poblet minúscul enclavat a la tercera de les quatre partides dels Alforins d’Ontinyent, conformat per l’església i unes poques cases agrupades al voltant de les dos replaces contigües i adjacents a l’assegador’.
150 anys després, amb Fontanars dels Alforins ja com a municipi independent d’Ontinyent des de 1927, la localitat es troba celebrant l’aniversari del naixement d’aquelles celebracions festives. Aquest dissabte se’n fa l’Entrada, un dels actes principals que arrencarà a les 18.30 i a la qual tenen confirmada l’assistència el president de les Corts, Enric Morera, la parlamentària i batlessa de Carlet M. Josep Ortega, el diputat a les corts espanyoles Joan Baldoví, i la vice-presidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó.
L’ordre en què desfilaran les comparses serà Almogàvers, Contrabandistes, Estudiants, Mossàrabs, Conqueridors i Pinzons-Nelson pel bàndol cristià; i Mubàraks, Moros Alforins, Sarraïns, Hindús, Arabecks, Tuaregs, Massauris i Pirates, pel bàndol moro. El programa de festes de dissabte inclou a continuació, a les 12 de la nit, una retreta pels carrers del poble, i en acabant revetla popular.
Les festes continuaran fins dimarts dia 6, amb la resta d’actes, ambaixades, cercaviles, espectacles pirotècnics, i actes religiosos, entre més.