Gomar torna a presidir la Mancomunitat gràcies a l’acord PSPV-Compromís, amb Josep A. Albert de vice-president

  • PP i La Vall Ens Uneix no assumeixen les delegacions proposades però sí que tindran representació en la Junta de Govern

VilaWeb
Redacció
07.11.2019 - 18:30
Actualització: 07.11.2019 - 19:30

Al cap de dos mesos del primer intent, els partits amb representació en la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida han aprovat l’organització del govern comarcal, al capdavant del qual continuarà el batle socialista de la Pobla del Duc, Vicent Gomar, com a president. Aquesta proposta de mantenir Gomar en la presidència de la Mancomunitat no va tirar avant en el ple de setembre passat, però ara un acord entre PSPV-PSOE i Compromís ha desbloquejat la situació, un acte que situa en la vice-presidència Josep A. Albert, batle d’Albaida per Compromís.

En la votació del ple celebrat aquest dimecres, socialistes i Compromís van donar suport a aquesta organització del govern de la Mancomunitat. Els representants del PP hi van votar en contra, i els de La Vall Ens Uneix es van abstenir. Tot i això, el PP mantindrà dos vocals en la Junta de Govern (Ramon Vidal, batle de l’Olleria, i Susana Navarro, batlessa de Bellús), i La Vall Ens Uneix en trindrà també dos (Estefanía Mollá, batlessa de Bufali, i Natalia Enguix, regidora d’Ontinyent). La resta de membres de la junta seran Amparo Canals, batlessa de Benigànim; José M. Beneyto, regidor de Bocairent; i Federico Vidal, batle d’Alfarrasí pel PSPV; i Julio Biosca i Mario Mira, batles de Fontanars dels Alforins i d’Otos, respectivament, per Compromís.

En l’inici d’aquesta legislatura, els socialistes gestionaran les delegacions d’Hisenda, en mans de presidència; Benestar Social, Igualtat i Sanitat; Promoció de la Cultura i Gestió del Patrimoni Documental; i Turisme i Projectes Europeus. Les delegacions d’Organització i Promoció Econòmica (vice-presidència); Medi Ambient; i Agricultura i Ramaderia les tindrà Compromís. La resta d’àrees, que s’havien proposat a PP i La Vall Ens Uneix, de moment queden en presidència en no acceptar-les aquests partits. Són les de Lluita contra la Despoblació i Ordenació del Territori; i Esports i Joventut oferides al PP; i les delegacions d’Educació i d’Infraestructures, Transports i Comunicacions proposades a La Vall Ens Uneix.

Aquesta formació ha criticat amb duresa l’acord presentat perquè representa el 41% dels habitants de la comarca, tot i que en la proposta de fa dos mesos el partit de Jorge Rodríguez va votar a favor i també li corresponien dos representants en la Junta de Govern. La diferència principal, si atenem com s’estructuraven les delegacions, és que ara no gestionarien el servei de Canera, un punt en què en el ple de setembre Compromís va insistir de manera definitiva.

La Vall Ens Uneix considera que Compromís i PSPV els ‘marginen’ i lamenta que la representativitat municipal siga de dos vots per ajuntament independentment del nombre d’habitants. Joan Sanchis, portaveu de la formació a la Mancomunitat, critica aquesta distribució basada en la Llei de Mancomunitats ‘aprovada pels mateixos partits’ que ara governaran a la comarca, en un dels quals (PSPV-PSOE) militaven precisament la majoria dels membres actuals del partit independent quan es va aprovar.

Per a Sanchis’ el model que s’havia seguit històricament no s’ha respectat per un embolic d’egos, cadires’, i assegura que l’obligació d’ajudar els municipis menuts ‘és de la Diputació de València i la Generalitat, i no dels ajuntaments grans’. A parer seu, ‘ningú pot posar en dubte la generositat de l’Ajuntament d’Ontinyent, que sempre ha apostat per la Mancomunitat’.

El PP ha justificat l’oposició a l’elecció de Gomar perquè demanaven més representació atenent que governen el 33% dels municipis de la comarca, per la qual cosa reclamaven tres membres en la Junta de Govern.

Línies programàtiques

L’acord a què han arribat PSPV-PSOE i Compromís per a la legislatura actual contempla la contractació d’una gerència amb un cost de 43.766 euros que es finançaran amb l’augment de la quota ordinària a 3,50 euros. També es preveu de renovar el contracte de recollida de fem, que acaba en febrer del 2022, amb una nova licitació ‘que implemente un model que busque l’assoliment dels objectius europeus en matèria de recuperació de residus sòlids urbans’, amb un model ‘general i alhora flexible per a adaptar-lo a la realitat i a les necessitats de cada municipi’.

A més, es planteja d’actualitzar la carta de serveis de ‘per tal de definir els serveis que necessiten els 34 municipis de la comarca i la viabilitat perquè els preste l’entitat comarcal’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any