02.03.2018 - 16:05
|
Actualització: 02.03.2018 - 17:05
Iolanda Torró és psicòloga, amb més de 30 anys d’experiència professional, i es dedica també a la docència a la Universitat de València (UV) com a professora associada del Departament de Psicologia i de l’Educació del campus d’Ontinyent. Com molts dels seus companys i companyes associats, secunda la vaga indefinida iniciada el 29 de gener passat contra la precarietat laboral i per la dignitat; així ho ha explicat en aquesta conversa. ‘Som el 30% del professorat de la universitat què estem en estes condicions de precarietat laboral; més de 1.300 professors i professores de la UV’, assenyala.
Torró explica que els professors associats només cobren 5 euros l’hora, és a dir, que poden arribar a cobrar al voltant dels 250 i 500 euros mensuals, depenent del contracte signat. D’aquesta manera, els docents tenen un salari d’uns 250 euros per una docència de 3 hores setmanals i 3 de tutoria; 300 euros per una docència de 4 hores setmanals i 4 de tutoria; o 500 euros si són 6 les hores setmanals dedicades a la docència i 6 hores de tutoria.
Les condicions que el Professorat Docent i Investigador (PDI) Associat està reivindicant des de fa un mes i que es poden resumir en el lema ‘A igual treball, igual salari’, són les mateixes que des de fa temps. Per l’any 2012, el professorat associat ja va iniciar una vaga relacionada amb aquesta i altres qüestions, com les retallades que deixaren fora a una gran part del col·lectiu.
A més, la professora recorda que des del novembre passat l’equip docent s’està mobilitzant. Dos professors de la plataforma van acudir a una Comissió del Parlament Europeu per presentar una petició on es denuncià que la pràctica que està realitzant la UV en relació amb aquest tema és ‘absolutament il·legal’ respecte al mínim que es considera un salari digne a Europa. Iolanda Torró apunta que ‘no van tancar el cas, però van dir que primer havíem d’esgotar totes les vies possibles, per la qual cosa vam decidir d’iniciar la vaga el primer dia del segon quadrimestre’.
Això no obstant, explica que tenen en compte les dificultats que planteja una reforma de la norma, la qual no recau sols sobre el Rectorat. ‘Només volem un compromís escrit amb alguna d’eixes possibilitats progressives d’incrementat salarial, i altres compromisos com ara l’estabilitat del professorat o la possibilitat de signar contractes de tres anys, la qual cosa possibilitaria la participació en equips d’investigació. Tots nosaltres renovem el nostre contracte anualment, o no renovem’, afirma la docent.
‘Tinc la sensació que hem perdut un mes útil per a negociar’
La psicòloga ha assenyalat a aquest diari que fins aquesta setmana no s’havia constituït cap mesa negociadora que incloguera la plataforma del professorat associat, una inclusió que s’ha fet gràcies a les estudiants i els estudiants de la pròpia universitat, els quals finalment han afavorit que es creara. ‘El que no s’ha aconseguit en un mes, s’ha aconseguit en un dia de tancament en el Rectorat per part de l’alumnat’, assenyala Torró.
‘Ara be, què hem aconseguit fins ara? -Reconeixement del comité de vaga per a seure a negociar, res més’, afirma Torró. ‘Dijous dia 1 de març hi va haver un debat entre els dos candidats a rector a proposta de la Plataforma del Professorat Associat i tots dos van explicar l’interès a resoldre el conflicte i negociar el tan prompte com siga possible possible. La setmana que ve serà decisiva’. Abans de les eleccions, les dues candidatures volen negociar. I recordem, les eleccions són dimarts dia 6.
Amb tot, Iolanda Torró afirma que encara no hi ha una data determinada on el PDI associat es comprometa a abandonar la vaga indefinida. ‘Nosaltres durem eixa proposta a debat la propera setmana, el dia 7 de març, després de les eleccions’.
Campus d’Ontinyent
Els i les estudiants del campus d’Ontinyent també estan afectats per la vaga, sobretot els graus de Magisteri Infantil i Ciències de la Activitat Física i de l’Esport (FCAFE). S’estima que el professorat associat que ha secundat la vaga va arribar a prop del 80%, si bé tot i que en FCAFE ha anat disminuint amb el temps, es manté ferma la vaga en Magisteri. La incidència és mínima en ADE (Administració i Direcció d’Empreses) i en Infermeria.
Iolanda Torró ha afirmat que al PDI associat els preocupa la situació dels alumnes i s’ha creat una comissió dins l’assemblea per tractar les relacions amb els alumnes. ‘Nosaltres estimem l’alumnat, ens agrada la docència i sabem que els perjudicats reals són ells’. ‘Calculem que al campus d’Ontinyent la vaga afecta uns 400 alumnes’, afirma la professora. A nivell general, la situació afecta entre 12.000 i 15.000 joves universitaris.