12.05.2022 - 16:36
|
Actualització: 12.05.2022 - 16:43
El Telescopi Event Horizon (EHT) ha revelat la primera imatge del forat negre de la Via Làctia, el Sagitari A*, una fita que els investigadors han titllat d’innovadora.
En aquest esdeveniment històric ha participat l’astrònom Ivan Martí, investigador GenT de la Generalitat Valenciana en la Universitat de València i autor dels algorismes de calibratge que van permetre la participació del telescopi mil·limètric ALMA (el més sensible del món) en aquestes observacions. A més, l’equip valencià ha contribuït a l’anàlisi de la reconstrucció de la imatge amb un dels diversos algorismes desenvolupats en l’EHT.
Sagitari A*, una font de ràdio molt compacta i brillant al centre de la Via Làctia, que fins ara es teoritzava que era forat negre supermassiu, però no se’n tenien proves, va ser descobert l’any pels astrònoms Bruce Balick i Robert Brown. Així que aquesta és la primera evidència visual directa de la presència d’aquest forat negre.
L’EHT és una xarxa mundial de radiotelescopis que estudia, principalment, els forats negres. El 2019, l’EHT va anunciar un nou descobriment que va resultar ser la primera imatge d’un forat negre, en el qual també va participar l’astrònom d’Alfarrasí. L’EHT enllaça vuit observatoris de ràdio que forma un únic telescopi virtual de la mida de la Terra. El telescopi rep el nom de l’”horitzó d’esdeveniments”, el límit del forat negre més enllà del qual no pot escapar cap llum.
Tot i que no podem veure l’horitzó d’esdeveniments en si, perquè no pot emetre llum, el gas brillant que orbita al voltant del forat negre revela una signatura reveladora: una regió central fosca, anomenada “ombra”, envoltada d’una estructura brillant semblant a un anell. La nova vista captura la llum inclinada per la poderosa gravetat del forat negre, que és quatre milions de vegades més massiu que el nostre sol.