L’astrònom d’Alfarrasí Iván Martí Vidal explica aquest dijous dia 16, al Parc Científic de la Universitat de València detalls i anècdotes relacionats amb la primera fotografia dels voltants de l’horitzó de successos d’un forat negre.

En la xarrada Fotografiant la frontera del temps i l’espai, l’investigador exposarà com va aconseguir afegir el telescopi ALMA al projecte internacional Event Horizon Telescope (EHT) i quins reptes tecnològics va encarar.

La conferència, a les 12.00 a l’auditori Marie Curie del Parc Científic, forma part del cicle de ponències divulgatives que el parc organitza enguany amb motiu del desé aniversari de la seua inauguració.

Ivan Martí va ser un dels col·laboradors del projecte EHT que fa unes setmanes va donar a conéixer al món la que ja s’ha convertit en una de les imatges més conegudes i transcendentals de la història de l’astronomia: la primera fotografia dels voltants de l’horitzó de successos d’un forat negre.

L’impacte d’aquesta imatge rau no solament en l’enorme importància científica que comporta, sinó també en els reptes tecnològics que ha suposat aconseguir-la.

Gràcies al seu algorisme PolConvert, el telescopi ALMA va poder unir-se al EHT ‘en temps rècord i amb un pressupost mínim’, i es va convertir en l’element més sensible de tot el projecte i va permetre d’obtenir la primera imatge d’un forat negre.

L’investigador és membre del cos d’astrònoms de l’Instituto Geográfico Nacional espanyol, i a partir de juny passarà a ser l’investigador principal d’un projecte d’excel·lència científica Cidegent a la Universitat de València, subvencionat per la Generalitat Valenciana, amb el qual continuarà la faena de col·laboració en el projecte EHT.

Martí Vidal és doctor en Física per la UV (2008). Va ser investigador postdoctoral ‘Alexander von Humboldt’ a l’institut Max Planck de Radioastronomia a Bonn (Alemanya) fins a 2011 i astrònom de plantilla en l’Observatori d’Onsala (Suècia) fins a setembre de 2018.

Xarrada a Xàtiva

Aquesta mateixa activitat es farà a Xàtiva, dijous 6 de juny, a la Casa de Cultura a les 20.00