10.04.2019 - 15:21
|
Actualització: 10.04.2019 - 17:21
L’astrònom d’Alfarrasí Iván Martí-Vidal ha participat en el grup internacional d’investigadors que ha captat per primer vegada la imatge d’un forat negre i la seua ombra. Ho han anunciat en sis rodes de premsa simultànies arreu del món diversos dels científics que han col·laborat en el projecte Event Horizon Telescope (EHT).
L’objectiu del projecte era millorar i connectar una xarxa de vuit telescopis d’arreu del món que es troben en zones de gran altitud i difícil accés, com ara Sierra Nevada a Espanya, els volcans de Hawaii i Mèxic, les muntanyes d’Arizona o el desert d’Atacama a Xile i l’Antàrtida. Han participat en l’operació més de 200 investigadors d’Europa, Amèrica i Àsia oriental.
La imatge captada és la d’un forat negre que es troba en el centre de Messier 87, una galàxia molt densa de la constel·lació de la Verge. Aquest forat negre és a 55 milions d’anys llum de la Terra i té una massa 6.500 milions de vegades més pesada que el Sol.
En roda de premsa des de Brussel·les amb alguns dels científics que han participat en el projecte, la Comissió Europea ha destacat que la descoberta és ‘important’ perquè aporta proves visuals de l’existència dels forats negres i implica ‘una bona empenta’ a la ciència moderna. Segons l’executiu comunitari, en el projecte han tingut un paper ‘clau’ investigadors finançats per la UE a través del Consell europeu de recerca (CER).
‘Avui dia, gràcies a la contribució dels científics europeus, l’existència de forats negres deixa de ser un simple concepte teòric’, ha indicat el comissari europeu de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas. Segons ell, la ‘sorprenent descoberta’ demostra les possibilitats que ofereix la col·laboració científica per ‘avançar.’
Disseny d’algorismes
Iván Martí-Vidal, de l’Instituto Geográfico Nacional, va dissenyar els algorismes que van permetre combinar les dades d’ALMA (l’element més sensible de l’EHT) amb la resta de radiotelescopis. Martí-Vidal és a més coordinador del grup de polarimetria, l’objectiu principal del qual és estudiar el paper dels camps magnètics en les proximitats del forat negre.
També és l’investigador principal del projecte ‘Generació Talent’ (GenT) d’excel·lència investigadora, subvencionat per la Generalitat Valenciana, que començarà el mes de juny vinent en l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València.
Per a Martí-Vidal, ‘aquesta no és només la primera imatge d’un forat negre, sinó també un primer fotograma; el primer fotograma d’una gran pel·lícula que està per rodar’. ‘L’EHT continuarà observant aquest i més forats negres. A poc a poc, observarem i aprendrem com es comporta la matèria en aquestes regions tan extremes de l’existència’, ha explicat l’astrònom.