10.02.2018 - 17:01
|
Actualització: 10.02.2018 - 18:01
Dimecres passat, a un més del 8 de març del 2018, es va constituir a Ontinyent la Plataforma Cap a la Vaga Feminista Ontinyent 2018.
A aquesta primera reunió van acudir representants de diferents col·lectius com Lligam, EFI, Merudes, sindicat d’estudiants Feu-ho, Més que Dones (Bocairent), Ateneu d’Albaida… així com persones a títol individual. Totes, interessades a fer xarxa i moure, a nivell de comarca i a nivell d’Ontinyent, les reivindicacions que encapçala el moviment feminista i amb les que se senten identificades, cadascuna des de la seua vivència i experiència.
Totes coincideixen en la necessitat de fer visible aquest moviment, aquestes reivindicacions i arribar a tota la diversitat de dones que existeix. És per això que la pròxima assemblea, que es farà el dia 15 de febrer als locals de Ca la Mera, és oberta a totes les dones que vulguen informar-se i participar en la preparació de la vaga del 8 de Març.
La Plataforma funciona de forma assembleària, i debat les diferents propostes que s’hi aporten, decidint entre totes què volen fer en concret a Ontinyent i/o a la comarca, segons la procedència de les assistents. Està coordinada amb la Comissió de la vaga 8M de València.
Al crit de ‘ni una menys, vives ens volem’ les feministes argentines van dur a terme la primera vaga global de dones de treball productiu i reproductiu el 8 de març de 2017. Milions de dones de 70 països eixiren als carrers per fer visibles els seus treballs, les seues demandes i els seus cossos. Perquè en els últims anys, des del moviment feminista intergeneracional, impulsen i desenvolupen propostes i idees per pensar en una forma distinta de viure i compartir un altre món, on la igualtat i la justícia estiguen presents.
Aquest 2018, el moviment ha crescut a tot el món, es fan esforços per arribar a totes les dones, a totes aquelles que no estan en cap col·lectiu i que pateixen també les discriminacions patriarcals. Com a la resta del món, a l’estat espanyol la mobilització també és més àmplia.
Des de la Plataforma Cap a la Vaga Feminista Ontinyent 2018 s’han posat en marxa diverses comissions: Comunicació, Econòmica, de Carrer, Dia 8 març. Totes han començat ja les tasques acordades entre totes les assistents, i en la pròxima assemblea la gent interessada pot incorporar-s’hi, en la mesura de les seues possibilitats. Cal respectar la diversitat d’implicacions que es poden tindre segons les possibilitats i circumstàncies de cada persona. Tota pedra fa paret.
Es convoca a totes les dones per trencar els privilegis d’una societat patriarcal i capitalista, racista i heteronormativa. I també es compta amb els homes que tenen consciència i sensibilitat cap a aquesta qüestió i practiquen la igualtat en el seu dia a dia. Aquest és un objectiu desitjable, junts i juntes caminant cap a la igualtat.
La lluita feminista ha aconseguit, al llarg de la història, millores en les nostres vides, sense les quals per exemple, hui en dia, les dones no podrien votar, o no podrien ser propietàries d’un habitatge… Però queda molt camí per fer. Ací podeu trobar diferents motius per fer aquesta vaga:
La bretxa salarial (superior al País Valencià en comparació amb la mitjana estatal).
La precarietat laboral com a fruit de la divisió sexual del treball i l’adscripció de les cures a les dones: més atur, més temporalitat i pitjors prestacions durant la vida laboral i la jubilació.
L’assetjament sexual en el treball, al carrer, en la família…
La precarietat de la majoria del treball domèstic. Moltes treballadores de la llar són dones migrants, que treballen en condicions denigrants.
Un gran percentatge de les dones amb diversitat funcional és fruit d’accidents laborals i malalties professionals.
I molts motius més…
I si aquests no són suficients, potser LES MÉS DE 600 VÍCTIMES MORTALS DELS ÚLTIMS 10 ANYS us acaben de convèncer que així no podem seguir.
Però la mobilització no acaba el 8 de març. El 8 de març és la flama que alimentarà les lluites cap a noves fites.
Ens trobem en el camí.