19.07.2016 - 15:07
|
Actualització: 19.07.2016 - 17:07
El discurs institucional del Nou d’Octubre que féu el batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, incidí en el greu problema del finançament autonòmic que discrimina el País Valencià. Seguint l’expressió usada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, durant l’acte del matí a València, afirmà que ‘els valencians no volem ser més que ningú, però tampoc no volem ser tractats com si no fórem ningú’.
En el seu parlament, Rodríguez demanà superar la ‘desunió’ dels valencians perquè ‘ha estat argument per no afrontar mai des de Madrid el problema valencià’, i assegurà que ‘no perdrem ni un sol segon per reivindicar i exigir allò que és just i que ens pertoca per dret’.
Aquesta reivindicació d’un finançament que permeta la viabilitat econòmica de la Generalitat li permetria, va dir, disposar de recursos ‘per construir el nou hospital, per completar la ronda sud o per construir els nous accessos des de Torrefiel. És imprescindible que millore el finançament de l’Estat perquè la Generalitat tinga diners i puga construir el nou Institut de l’Estació o l’aulari del Bonavista’.
L’acte, que començà amb un minut de silenci en memòria de les dones víctimes de la violència masclista, va continuar amb els parlaments dels portaveus dels grups municipals del consistori, i es van lliurar les distincions honorífiques, concedides per l’ajuntament aquest 2015 al fundador de l’Associació Estatal de la Síndrome Idic-15, Miguel Angel Orquín; el metge cirurgià Luís Ortega; el professor, ex-regidor i activista Ximo Urenya; la companyia de Teatre Agrupació Artística d’Ontinyent; i l’actriu Maria Juan, absent en l’acte perquè acaba de ser mare, i en nom de la qual va recollir el premi Concha Donat.
Finalment, l’ex-regidora i activista Tere Mollà, també guardonada, va fer un discurs en nom de tots els premiats, en què es mostrà orgullosa de fer part del grup de persones premiades ‘que, d’una manera o altra, hem cregut que una societat més justa, més culta i menys malalta és possible’, i feia un esment especial al minut de silenci que havia obert l’acte reclamant dels estats que garantisquen ‘una vida digna i lliure de violències’. Mollà va aprofitar el parlament per criticar les retallades en prevenció, en sensibilització, en educació, sanitat i formació per a la prevenció de la violència masclista.
Vídeo: discurs de Tere Mollà