13.01.2018 - 23:05
Amb el lema ‘Acollir, protegir i integrar els emigrants i els refugiats’, avui dia 14 de gener, l’Església celebra la Jornada de l’Emigrant i el Refugiat, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat davant el drama de la gent que ha de deixar el propi país.
El papa Francesc, un immigrant argentí que des de fa pràcticament cinc anys viu al Vaticà, ens recorda la importància que la Paraula de Déu dóna a acollir l’estranger, com ell ha estat acollit a Itàlia: ‘Considereu-lo com un nadiu, com un de vosaltres. Estima’l com a tu mateix, que també vosaltres vau ser emigrants al país d’Egipte’ (Lv 19:34).
En aquest missatge el papa Francesc expressa la seua preocupació ‘per la trista situació de tants emigrants i refugiats que fugen de les guerres, de les persecucions, dels desastres naturals i de la pobresa’. Per això el papa ens recorda la ‘sol·licitud de l’Església envers els emigrants, els desplaçats, els refugiats i les víctimes del tràfic de persones’. El papa Francesc ens recorda també que ‘cada foraster que truca a la porta és una ocasió d’encontre amb Jesucrist, que s’identifica amb l’estranger acollit o rebutjat en qualsevol època de la història’, com ho veiem al capítol 25 de l’Evangeli de Sant Mateu. I és que cada persona que deixa la seua pàtria, ‘el Senyor el confia a l’amor maternal de l’Església’.
El papa ens convida a respondre al repte de la immigració i al drama dels refugiats, ‘a l’entorn de quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar’. El papa demana als estats que incrementen i simplifiquen ‘la concessió de visats per motius humanitaris i per a la reunificació familiar’. També demana als governs que siguen capaços d’obrir ‘corredors humanitaris per als refugiats més vulnerables’. Per altra part els papa creu que ‘les expulsions col·lectives i arbitràries d’emigrants i refugiats’, com fa el govern espanyol, ‘no són una solució idònia’. Segurament per això el papa Francesc no té pensar de vindre a Espanya, ja que en cas de voler fer-ho el Sr. Rajoy, en considerar-lo un immigrant, no el deixaria entrar.
En el seu missatge, el papa demana de garantir la seguretat personal ‘dels qui sol·liciten asil i dels refugiats’, així com promoure ‘accions en defensa dels drets i de la dignitat dels emigrants i refugiats’, la ‘llibertat de moviment als països d’acollida’ i també ‘la possibilitat de treballar’ d’aquestes persones i no l’internament en els infames CIE.
El papa posa un èmfasi especial en els menors d’edat, per evitar ‘qualsevol tipus de detenció per raó del seu estat migratori’ i ‘assegurar-los l’accés a l’educació primària i secundària’. Un punt important en aquest missatge del papa és el referent a la sanitat, ja que per al papa ‘l’estat migratori no hauria de limitar l’accés a l’assistència sanitària, ni als sistemes de pensions’. I ací caldria recordar la immoral suspensió que el Tribunal Constitucional espanyol ha fet del dret a la sanitat universal de la Generalitat del País Valencià.
El papa també demana que els estats siguen capaços de garantir ‘la dimensió religiosa’ dels estrangers i el dret que tenen a ‘professar i practicar la fe pròpia’.
El papa ens recorda que la integració dels qui vénen de fora ‘no és una assimilació que indueix a suprimir o a oblidar la identitat cultural pròpia’. Per això el papa ens demana ‘afavorir la cultura de l’encontre, multiplicant les oportunitats d’intercanvi cultural’.
Finalment el papa ens recorda el compromís de la cimera de les Nacions Unides, celebrada el 19 de setembre passat, per treballar ‘a favor dels emigrants i refugiats per a salvar les seues vides i protegir els seus drets’.
Cal recordar que durant el 2017 s’ha duplicat el nombre de persones que han arribat a l’estat espanyol de manera irregular, i que pel camí ha mort un 61% de migrants més que l’any passat. Per això el govern espanyol hauria de reconèixer l’incompliment dels seus compromisos en no acollir els refugiats que, davant la Unió Europea, havia assumit de fer. D’ací que recentment, el cardenal filipí Luis Antonio Tagle haja denunciat ‘la frustració dels més pobres a mans del sistema’.
La nit del 5 al 6 de gener van passar pels nostres pobles els Reis d’Orient, uns sense papers i per tant il·legals, cosa que no devia saber el govern del Sr. Rajoy, perquè d’haver-ho sabut no els hauria deixat entrar a l’estat espanyol. Però en aquella nit no estaven tots els infants que haurien d’haver estat esperant els Reis. En faltaven molts, perquè centenars de xiquetes i de xiquets, al llarg d’aquests anys, s’han mort travessant el Mediterrani. I això ho hauria de recordar el govern del Sr. Rajoy amb la seua política migratòria immoral.