27.05.2017 - 23:45
|
Actualització: 28.05.2017 - 01:45
Avui, solemnitat de l’Ascensió del Senyor, l’Església celebra la 51a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, amb el lema ‘Comunicar esperança i confiança en els nostres temps’, a partir de les paraules del profeta Isaïes: ‘No tingues por que jo sóc amb tu’ (Is 43:5).
Aquesta Jornada que l’Església celebra cada any i que va instituir el papa Pau VI el 1967, vol ser una crida a buscar una comunicació basada en l’ètica.
Va ser el 24 de gener, festa de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes, quan el papa Francesc va donar a conèixer el seu missatge per a aquesta jornada. Francesc ha exhortat i ha animat ‘tots els qui estan, tant en l’àmbit professional com en el de les relacions personals’ i que formen part del món de la informació, a exercir ‘una comunicació constructiva, que, rebutjant els prejudicis contra els altres, fomente una cultura de l’encontre que ajude a mirar la realitat amb una autèntica confiança’. El papa Francesc en aquest missatge exhorta els mitjans de comunicació a ‘trencar el cercle viciós de l’angoixa i a frenar l’espiral de la por’, que són ‘fruit del costum de centrar-se en les males notícies’.
El papa no demana una desinformació ‘en la que s’ignore el drama del sofriment’, ni tampoc ‘caure en un optimisme ingenu que no es deixa afectar per l’escàndol del mal’. El papa exhorta els professionals dels mitjans de comunicació a ‘superar el sentiment de disgust i de resignació que sovint s’apodera de nosaltres, llançant-nos a l’apatia, generant pors o fent-nos la impressió que no podem frenar el mal’. El papa també demana als periodistes que eviten caure en ‘l’espectacle del drama del dolor’ i que siguen capaços d’oferir ‘un estil comunicatiu obert i creatiu que tracte de mostrar possibles solucions, tot afavorint una actitud activa i responsable en les persones a les quals va adreçada la notícia’.
Unes quantes vegades al llarg del seu ministeri episcopal, tant abans, com a arquebisbe de Buenos Aires, com ara, com a bisbe de Roma, Francesc ha mostrat la seua preocupació per la manera com s’utilitza i es genera la informació. Per això el papa Francesc. el 12 de desembre de 2013, demanava als periodistes que no foren insensibles al ‘gran drama de la pobresa, de les injustícies, de les discriminacions i les noves formes d’esclavitud’.
Una anys abans, l’octubre de 2002, Jorge Mario Bergoglio, aleshores cardenal i arquebisbe de Buenos Aires, demanava als periodistes una comunicació al servei de l’home. I el 18 de gener de 2014, el papa exhortava als mitjans a ‘mantenir alt el nivell ètic de la comunicació per evitar la desinformació, la difamació i la calúmnia’. El 22 de setembre de 2016, el papa posava en guàrdia els professionals del periodisme pel perill de ‘les dictadures que han intentat apoderar-se dels mitjans de comunicació i d’imposar les regles a la professió periodística’. El papa, el mateix 22 de setembre, recordava als periodistes ‘que no hi ha cap conflicte que no puga ser resolt per hòmens i dones de bona voluntat’. Finalment, el 14 de juny de 2013, el papa animava els mitjans de comunicació a mostrar que ‘la veritat i la bondat són aliats en la construcció d’una convivència pacífica’.
Per això aquesta Jornada de les Comunicacions Socials ens compromet a buscar una informació basada en l’ètica i no en la utilització dels altres o en la manipulació o la mentida.