Josep E. Oltra reviu amb ‘Mons humans, mons naturals’ la visió d’un món rural que es perd

  • Edicions 96 publica la primera obra d'assaig del biòleg i divulgador de Quatretonda

VilaWeb
Redacció
08.03.2021 - 18:38
Actualització: 08.03.2021 - 19:38

Quaranta texts curts, protagonitzats pels elements de la natura i els habitants del món rural, formen el nou llibre de Josep E. Oltra i Benavent Mons humans, mons naturals, la seua primera obra d’assaig, publicada per Edicions 96 dins la col·lecció L’Entorn.

Són narracions en què a través d’animals, plantes, bolets, meteors, núvols i penyals es reviu la visió que la gent rural ha anat creant al llarg dels segles, des del contacte amb la natura i de la interpretació que n’ha arribat a fer amb l’afany de comprendre-la. Com explica l’editorial, ‘juntament amb aquests elements, també hi fan acte de presència naturalistes, antropòlegs, etnòlegs, folkloristes, lingüistes i escriptors, de les obres dels quals se n’extrauen dades i anàlisis que ajuden a copsar moltes de les creences antigues. Les vivències i les emocions personals de l’autor també es barregen amb aspectes diversos de la natura i de la cultura i, sovint, es reflexiona sobre la desaparició d’una manera particular de concebre el món que ha perviscut, fins fa no massa temps, en la nostra societat rural’.

Biòleg i tècnic en conservació de la flora amenaçada del Servei de Vida Silvestre de la Generalitat, Oltra (Quatretonda, 1972), és autor de diversos llibres divulgatius i articles científics sobre els camps de la botànica i l’etnobiologia: Fer herbes a Quatretonda (1998), Plantes medicinals i comestibles (2005), Els noms dels éssers naturals. Recerques etnobiològiques a la Vall d’Albaida (2015), obra guanyadora del X Premi d’Investigació de la Vall d’Albaida amb Toni Conca i J. Daniel Durà, Plantes vasculars del quadrat UTM 30S YJ21, Benigànim (2015), La riquesa botànica de la serra de Quatretonda (2017) i Una mirada a la Serra. Reflexions sobre un entorn natural (2018). També és coautor dels llibres Catálogo valenciano de especies de flora amenazadas (2010) i Guía de las orquídeas de la Comunitat Valenciana (2019).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem