08.03.2021 - 18:38
|
Actualització: 08.03.2021 - 19:38
Quaranta texts curts, protagonitzats pels elements de la natura i els habitants del món rural, formen el nou llibre de Josep E. Oltra i Benavent Mons humans, mons naturals, la seua primera obra d’assaig, publicada per Edicions 96 dins la col·lecció L’Entorn.
Són narracions en què a través d’animals, plantes, bolets, meteors, núvols i penyals es reviu la visió que la gent rural ha anat creant al llarg dels segles, des del contacte amb la natura i de la interpretació que n’ha arribat a fer amb l’afany de comprendre-la. Com explica l’editorial, ‘juntament amb aquests elements, també hi fan acte de presència naturalistes, antropòlegs, etnòlegs, folkloristes, lingüistes i escriptors, de les obres dels quals se n’extrauen dades i anàlisis que ajuden a copsar moltes de les creences antigues. Les vivències i les emocions personals de l’autor també es barregen amb aspectes diversos de la natura i de la cultura i, sovint, es reflexiona sobre la desaparició d’una manera particular de concebre el món que ha perviscut, fins fa no massa temps, en la nostra societat rural’.
Biòleg i tècnic en conservació de la flora amenaçada del Servei de Vida Silvestre de la Generalitat, Oltra (Quatretonda, 1972), és autor de diversos llibres divulgatius i articles científics sobre els camps de la botànica i l’etnobiologia: Fer herbes a Quatretonda (1998), Plantes medicinals i comestibles (2005), Els noms dels éssers naturals. Recerques etnobiològiques a la Vall d’Albaida (2015), obra guanyadora del X Premi d’Investigació de la Vall d’Albaida amb Toni Conca i J. Daniel Durà, Plantes vasculars del quadrat UTM 30S YJ21, Benigànim (2015), La riquesa botànica de la serra de Quatretonda (2017) i Una mirada a la Serra. Reflexions sobre un entorn natural (2018). També és coautor dels llibres Catálogo valenciano de especies de flora amenazadas (2010) i Guía de las orquídeas de la Comunitat Valenciana (2019).