28.02.2017 - 23:35
|
Actualització: 01.03.2017 - 00:35
Aquest és el nucli central del missatge que el papa Francesc ens adreça als cristians en la Quaresma d’enguany, que comença hui, Dimecres de Cendra. El papa Francesc, que ens recorda que la cobdícia és una ‘font d’enveges, plets i recels’, vol mostrar-nos que el nostre món s’equivoca quan segueix la lògica egoista de buscar l’enriquiment fàcil i al preu que siga. Aquesta mateixa idea de l’amor als diners la repeteix sovint el papa, i d’una manera ben clara ho va fer en l’homilia del 5 d’abril de l’any passat, quan digué que ‘Déu i els diners són dos amos irreconciliables’. El papa feia aquesta afirmació en comentar la lectura dels Fets dels Apòstols (4:32-5:11) a propòsit de la idolatria dels diners i de la cobdícia d’Ananies i de Safira, per contraposar-la a la comunió de béns que feia que els primers cristians ho tingueren tot en comú.
En el seu missatge quaresmal d’enguany, el papa Francesc ens presenta la Quaresma com un ‘temps propici per intensificar la vida de l’esperit per mitjà del dejuni, la pregària i l’almoina’. El papa ens recorda també que el pecat ‘ens encega’ i que ‘el graó més baix de la decadència moral és la supèrbia’, que fa que en la paràbola del pobre Llàtzer (Lc 16:19-31), ‘la ceguesa del ric’, pel seu amor als diners, l’impossibilite de veure ‘el pobre famolenc, ferit i prostrat en la seua humiliació’, malgrat tindre’l al seu costat. Per això el papa ens convida en aquesta Quaresma a ‘obrir la porta del nostre cor a l’altre’, ja que ‘cada persona és un do’.
La cobdícia, amb la malversació de diners i el suborn, tan present al País Valencià en els casos Gürtel, Emarsa, Taula, Cooperació, Brugal i en tants altres, ens mostra un escàndol econòmic rere un altre. Fa uns dies vam conèixer el frau de l’antic equip de govern de l’Ajuntament d’Altura, i l’ús cobdiciós que feia de la targeta Visa el PP d’aquesta vila de l’Alt Palància. I també la condemna a 9 anys de presó a Milagrosa Martínez, que va ser, ni més ni menys, que presidenta de les Corts, consellera de Turisme i batlessa de Novelda. I és que la fiscalia anticorrupció ha acusat la cúpula del PP valencià de diversos delictes electorals i de falsedat documental entre 2007 i 2008. La Justícia ha provat que alguns empresaris van finançar de forma il·legal el PP valencià en les eleccions municipals i a Corts del 2007 i en les espanyoles de 2008.
Per això, per evitar que caiguem en les urpes de la cobdícia, el papa Francesc ens posa en guàrdia per tal que els diners no ens dominen i no acaben per ‘convertir-se en un ídol tirànic’, ja que com deia Sant Pau, ‘la cobdícia és l’arrel de tots els mals’ (1 Tm 6:10). D’ací que el papa ens cride a la fraternitat, posant-nos al davant la paràbola del pobre Llàtzer ignorat pel ric, que seia al seu costat, un text que, com diu el papa, ens fa entendre ‘perquè l’Evangeli condemna amb tanta claredat l’amor als diners’.
La Paraula de Déu, ara i adés, alerta els cristians del perill dels diners, sobretot dels diners guanyats il·lícitament. Per això la Bíblia abomina els qui ‘trafiquen en guany il·lícit’ (Pr 1:19) i ens demana que la nostra conducta ‘siga lliure de cobdícia’ (He 13:5), ja que ‘el cobejós, de diner no en té mai prou’ (Ecle 5:9).
El papa ens crida a usar el diner, i no a ser-ne esclaus, ja que en aquest cas ‘en compte de ser un instrument al nostre servei per a fer el bé i exercir la solidaritat, el diner pot sotmetre’ns a nosaltres a una lògica egoista que no deixa lloc per a l’amor i impedeix la pau’.
És per tot això que en aquest missatge de Quaresma, el papa ens convida a no deixar-nos portar per la cobdícia i a obrir-nos generosament als altres, ja que ‘tancar el cor al do de Déu, té com a efecte tancar el cor al do del germà’.