La Generalitat destina 1,5 milions d’euros a inversions post-incendi de Llutxent

VilaWeb
Redacció
28.12.2020 - 16:29
Actualització: 28.12.2020 - 17:28

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha destinat 1,5 milions d’euros en inversions post-incendi a Llutxent després del foc que en 2018 va afectar cinc municipis i va calcinar prop de 3.000 hectàrees.

Més de mig centenar de persones han treballat en les actuacions de reparació, restauració i recuperació executades conjuntament per les direccions generals de Prevenció d’Incendis i de Medi natural.

El balanç de les obres, el termini d’execució de les quals va acabar el 15 de novembre passat, comprén una bateria d’accions per a conservar el sòl, recobrar la vegetació i reconstruir l’equipament després de l’incendi, el forestal més greu registrat al País Valencià en els últims vuit anys.

La secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha remarcat en un comunicat l’esforç de l’administració per a tramitar a temps la justificació dels projectes per part dels ajuntaments beneficiaris d’unes ajudes directes per valor de 939.278 euros.

‘A l’agost modifiquem el decret per a ampliar al 30 de novembre els terminis de justificació, a conseqüència de la suspensió de l’estat d’alarma, i hem treballat a contrarellotge per a certificar les ajudes en els termes previstos’, ha indicat Tuzón.

Als 939.000 euros destinats als ajuntaments per a inversions en la zona, s’afigen els 600.000 corresponents als treballs d’emergència realitzats durant els primers sis mesos posteriors a l’incendi.

Així, en la fase la Conselleria va completar la construcció de 6.497 metres lineals de feixines i 324 metres cúbics de paret seca -dos elements destinats a evitar l’erosió i retenir el sòl- i va gestionar 1.549 metres cúbics de fusta, entre més treballs.

Només en conservació de sòls i retenció de sediments s’ha gastat el 42,5% del pressupost total que s’ha desenvolupat a Llutxent, Pinet, Quatretonda, Barx i Gandia.

El director general de Prevenció d’Incendis, Diego Marín, ha destacat que les primeres actuacions posteriors a l’incendi tenen dos objectius fonamentals: evitar la pèrdua de sòl i prevenir accidents motivats per la caiguda de troncs en la calçada o en camins i pistes forestals.

Per la seua banda, el director general de Medi Natural, Benjamí Marín, ha valorat la coordinació dels treballs, ja que de la ràpida actuació per a mantenir el sòl depén l’evolució de la sembra de parcel·les, la plantació de 850 arbres i nuclis de repoblació, així com la restauració del paisatge.

En matèria d’equipament els treballs s’han centrat a recuperar rutes i senders com el del Monestir o el del PR-CV 434 de 18,4 km, i a reposar menjadores i abeuradors per a animals i caixes niu d’ocells insectívors.

Ara comença un període de seguiment del comportament de la revegetació natural de la zona afectada sobre la qual, després d’una avaluació, es dissenyaran les tasques de gestió necessàries per a prevenir el risc d’incendis.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem