18.04.2020 - 09:08
|
Actualització: 18.04.2020 - 11:08
La Generalitat Valenciana ha declarat aquest diumenge dia de dol oficial a tot el País Valencià, dia en què les banderes onejaran a mitja asta a l’exterior dels edificis oficials com a mostra de respecte, condolences i reconeixement a les persones que han perdut la vida a causa de la Covid-19. A més, es convoca els ciutadans a guardar tres minuts de silenci a les 12.00 des dels balcons.
Ho ha anunciat la portaveu i vice-presidenta, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en la qual ha explicat que la declaració institucional aprovada en senyal de dol l’han consensuada tots els grups parlamentaris.
Oltra, ha convidat la resta d’administracions a afegir-se als tres minuts de silenci i a posar les seues banderes a mitja asta, i ha explicat que en superar-se la crisi sanitària ‘es decretarà el dol oficial amb un sentit homenatge de record a totes les víctimes i de suport a les seues famílies i per a testimoniar l’agraïment de la Generalitat a totes les persones que han ajudat a mitigar els efectes’ del coronavirus 2019.
La vice-presidenta ha detallat que el cap del Consell, Ximo Puig, es va posar en contacte amb tots els grups del parlament valencià per a consensuar la declaració, ja que ‘en un moment tan greu no pot ser una qüestió partidista, sinó del conjunt de la societat’ i ha de mostrar a tots ‘units al costat de les famílies que estan patint i lluitant’.
DECLARACIÓ INSTITUCIONAL
La societat valenciana està commocionada pels greus efectes en la salut pública provocats per la Covid-19 a la Comunitat Valenciana, en el conjunt d’Espanya i en els països més colpits per aquesta pandèmia global.
L’elevat nombre de víctimes que el coronavirus està deixant a la nostra terra –centenars de persones a la Comunitat Valenciana i milers a tot Espanya–, ens ha situat en un escenari desconegut per a les actuals generacions.
La reacció de la societat valenciana ha sigut admirable des del primer moment. És un exemple de responsabilitat, esforç i unitat. Des de les persones més exposades en la lluita contra el virus –com és tot el personal de la sanitat o dels serveis socials–, fins als treballadors, les treballadores i les empreses que estan garantint el funcionament dels serveis públics essencials: cossos i forces de seguretat, serveis d’emergències, alimentació, logística, neteja o farmàcies, entre molts altres.
Tota la ciutadania, a més, ha complit el confinament domiciliari decretat per l’estat d’Alarma del 14 de març d’una manera immensament majoritària, i està donant una lliçó de gratitud, serenor i esperança eixint cada vesprada a aplaudir al balcó i mantenint viu l’«Esperit de les Vuit de la Vesprada» com a símbol d’unitat i responsabilitat.
Amb tot, la societat valenciana sent, amb profunda tristesa, el dolor i el patiment que està sembrant la pandèmia global de la Covid-19. Dolor i patiment en les persones que han perdut la vida, en les que estan lluitant per superar la malaltia i, sobretot, en les famílies que han perdut les seues persones estimades amb un final especialment difícil i de soledat per raons de seguretat sanitària.
A aquesta desgràcia –extraordinària en la nostra història, com ho van ser la pesta negra al segle XIV, el còlera en 1885 o l’anomenada «grip espanyola» en 1918– no serà mai indiferent la Generalitat Valenciana, que està adoptant mesures i accions per combatre i pal·liar els efectes sanitaris, socials i econòmics de la pandèmia.