05.08.2017 - 17:52
|
Actualització: 05.08.2017 - 19:52
La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha posat a disposició pública a la seua pàgina web cartografia i estadística perquè els municipis puguen redactar els seus propis plans locals de prevenció d’incendis forestals, donant compliment a l’article 55.3 de la Llei 3/1993 forestal del País Valencià.
La cartografia correspon a les infraestructures de prevenció d’incendis forestals planificades en els plans de prevenció de focs de demarcació, segons ha explicat la Generalitat en un comunicat.
Aquests plans constitueixen la xarxa bàsica d’infraestructures de defensa contra incendis que té aprovada la Generalitat, i que hauran de completar els municipis a nivell local quan elaboren els plans locals de prevenció d’incendis forestals.
A la pàgina es pot saber a quina demarcació correspon cada municipi. La informació cartogràfica es pot trobar també a través del visor web de cartografia temàtica de la Generalitat. En aquest apartat hi ha, a més, els 11 plans de prevenció d’incendis forestals de demarcació.
Tres xarxes d’infraestructures
Aquesta cartografia d’infraestructures de prevenció integra tres xarxes. En primer lloc, la xarxa viària, que permet l’accés al terreny forestal de forma ràpida i segura tant als mitjans de prevenció com als d’extinció.
A més, de facilitar la xarxa hídrica assegura la disponibilitat, en tot moment, de recursos hídrics per als mitjans d’extinció terrestres i aeris. Finalment, s’hi ha publicat la xarxa d’àrees tallafocs que afavoreix la discontinuïtat de combustible, compartimentant el territori, i serveix de suport i zona de seguretat als mitjans en les seves tasques d’extinció.
Un altre recurs nou disponible públicament a través de la pàgina web de prevenció d’incendis i sensibilització és l’Estadística d’Incendis Forestals. El format de consulta o de descàrrega és un full de càlcul, on hi figura el nombre d’incendis per demarcació, municipi, la causa de l’incendi, superfície forestal afectada, etc.
La sèrie temporal que pot consultar-se públicament va des de l’any 1986 fins a l’any 2015. Aquesta Estadística d’Incendis Forestals és accessible també a través des de la pròpia web de la Conselleria, a l’apartat ‘Dades d’Incendis’.
Des de la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals s’està treballant en la nova pàgina web de prevenció d’incendis i sensibilització, amb la finalitat de facilitar la informació als ciutadans.
Durant aquests últims mesos, se n’ha canviat l’estructura perquè el contingut siga més clar i accessible, i s’han afegit nous continguts (a més de la cartografia i les dades estadístiques), com són les actuacions postincendi, cartells d’avís de preemergència, la campanya de sensibilització 2017 #stopalfoc o la campanya de la interfície urbà-forestal, entre més novetats.