09.06.2018 - 10:16
|
Actualització: 09.06.2018 - 12:16
L’olleriana Maria Grau, estadística col·laboradora del Grup d’Investigació d’Estudi de Risc Cardiometabòlic i Renal de l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Clínic de València (Incliva), ha rebut una beca del prestigiós programa INPhINIT de La Caixa per fer el doctorat sobre exposició a metalls i malaltia renal.
El programa tracta d’incorporar als millors centres de recerca de l’estat a joves investigadors internacionals en camps com la tecnologia, l’enginyeria, la física, les matemàtiques i les ciències de la salut per impulsar la seua carrera i per aportar-los més opcions de mobilitat professional, tal com ha explicat l’Incliva en un comunicat.
Amb aquesta beca, Maria Grau continuarà amb el seu treball a l’institut juntament amb la doctora María Téllez, autora de treballs que estudien la relació entre l’exposició a tòxics ambientals i els problemes de salut en la població general.
Grau ha explicat que el seu objectiu és ‘aprendre i desenvolupar els mètodes d’aleatorització mendeliana, un enfocament relativament nou que permet d’examinar l’efecte causal d’una exposició sobre un problema de salut fent ús de la variació genètica’.
En concret, se centrarà a aplicar aquests mètodes per a l’exposició a metalls i el seu efecte en la malaltia renal. Aquest estudi serà part del projecte de doctorat de María Grau juntament amb el doctor Josep Redón i la doctora María Téllez.
INPhINIT
Promogut per l’Obra Social La Caixa, el programa INPhINIT dóna suport a talents científics i fomenta la investigació de qualitat i innovadora. Cada any selecciona 57 joves investigadors destacats de totes les nacionalitats i els ofereix un contracte laboral de tres anys que inclou la realització d’un doctorat en diferents centres d’investigació. Enguany la convocatòria ha rebut 448 sol·licituds.
El programa de beques té el suport de la Comissió Europea a través del mecanisme de cofinançament COFUND de les accions Marie Sklodowska-Curie, en el marc del programa Horitzó 2020.
Maria Grau
Llicenciada en Matemàtiques per la Universitat de València (UV), Maria Grau Pérez és Bioestadística i ha centrat el seu treball d’investigació en l’epidemiologia ambiental. Fins ara, ha treballat a la Universitat Johns Hopkins i a la Universitat de Columbia (totes dues als Estats Units) juntament amb la doctora Ana Navas Acien, i en Incliva amb la doctora María Téllez Plaza.
‘El treball que hem desenvolupat fins ara s’ha centrat principalment a investigar com l’exposició involuntària a metalls presents en el medi ambient, com l’arsènic, el cadmi, el plom, el seleni o el zinc entre més, es relacionen amb les cardiometabòliques, com per exemple la diabetis, malaltia cardiovascular o la malaltia renal’, ha explicat Grau.
També té experiència en estudis que avaluen el paper de la genètica en aquestes associacions, cosa que servirà de base per desenvolupar els mètodes d’aleatorització mendeliana.
La concessió de la beca INPhINIT per a la seua tesi doctoral ‘Barreges de metalls, metilació de l’ADN i funció renal: un estudi d’aleatorització mendeliana’ en Incliva és una extensió natural de les seues línies d’investigació i una oportunitat per convertir-se en una científica ‘independent el treball de la qual té un impacte directe en la salut de la població’.