05.03.2019 - 16:41
|
Actualització: 05.03.2019 - 17:41
La pirotècnia Nadal-Martí de l’Olleria, que ha protagonitzat aquest dimarts a la plaça de l’Ajuntament de València la cinquena de les mascletaes del calendari de les Falles de 2019, ha tornat al passat, a l’origen de la mascletà, per a oferir elements propis de la tradició pirotècnica i ensordir el públic amb intensitat i potència.
La propietària de l’empresa i representant de la quarta generació d’una saga de pirotècnics, Nuria Martí, ha indicat als mitjans de comunicació després de l’espectacle que tot ha anat ‘com estava previst’. ‘Ha sigut correcte. Podem estar contents i satisfets. Ha anat molt bé’, ha dit.
Martí ha explicat que l’han acompanyada els seus tres fills –Diego, Javier i Vicente– i ‘un bon equip d’operaris’, i ha indicat que tots han contribuït a fer que l’espectacle haja eixit ‘molt bé’.
Martí ha recordat la seua empresa té una tradició familiar que va arrancar amb el seu besavi, qui va fundar en 1932 la Pirotècnia Úbeda, l’empresa de la qual amb el temps va sorgir Nadal-Martí. Igualment, ha destacat, com s’ha comprovat en el foc disparat aquest dimarts, l’aposta de l’empesa per la tradició i per la recuperació d’elements propis de l’inici de les mascletaes.
Així, ha explicat que han utilitzat cantarelles o morters, peces que ‘formen part de l’engraellat, l’origen de la mascletà antiga, peces de ferro, canons carregats de pólvora negra’ que sonen com ‘canonades’. ‘Això es feia fa 200 anys, amb l’origen de la mascletà i ho hem recuperat ara. És una tradició vella que s’ha perdut i que anem recuperant’, ha declarat.
Nuria Martí ha insistit en la necessitat de recuperar aquest tipus de peces i ha mostrat el seu desig de poder fer una mascletà antiga a la plaça de l’Ajuntament de València. ‘Hem d’anar a més. A veure si podem fer una mascletà antiga ací en la plaça’, ha manifestat.
La pirotècnica ha comentat també que ‘el foc antic no té distàncies de seguretat’, per la qual cosa s’aconsegueix ‘disparar foc al centre de les poblacions o castells de fustes’. ‘Són rodes o coses que no t’exigeixen aquestes mesures. Queda preciós i la gent veu un foc de proximitat. Davant la normativa que restringeix tant, podem fer passos cap arrere i tornar a les coses d’abans’, ha insistit.
‘Ho hem dut tot’
Quant a la mascletà d’aquest dimarts, Martí ha afegit que s’han repassat totes les tècniques. ‘Ho hem dut tot. Hem fet l’origen i el que es fa ara. Hem passat per totes les èpoques’, ha explicat, i ha precisat que s’han usat ‘200 quilos de matèria reglamentada’ i que en la part final s’ha usat també tècnica digital.
Nuria Martí ha assenyalat que la intenció era ‘ensordir, atrapar i embogir el públic’ i ha afirmat que s’ha aconseguit. ‘Ho hem intentat i ho hem aconseguit’, ha dit, a més de recordar que aquest és el quart any que la seua empresa dispara a la plaça de l’Ajuntament de València dins el calendari faller i que espera tornar-hi l’any vinent.