La tècnica del vidre bufat, Patrimoni Cultural Immaterial de l’estat

  • La tradició vidriera de l'Olleria és una de les més antigues i importants del país

VilaWeb
Vidriers de l'Olleria als anys 50 del segle XX (Fotografia: arxiu Col·lectiu l'Olla)

Redacció/EFE

06.07.2021 - 21:56
Actualització: 06.07.2021 - 23:56

El Consell de Ministres espanyol ha aprovat aquest dimarts reconéixer la tècnica del vidre bufat com a Patrimoni Cultural Immaterial, un art de què han pres com a referència la Fàbrica Gordiola de Palma i la Real Fábrica de la Granja de Segòvia, i que té una tradició secular a l’Olleria.

En concret, el Consell de Ministres, a proposta del responsable de Cultura i Esport, ha aprovat el Reial decret pel qual es declara la tècnica del vidre bufat a l’estat espanyol com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.

Per a la tramitació del Reial decret s’han recollit els informes del Consejo de Patrimonio Histórico i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas com a institucions consultives en la matèria.

En el decret es fa referència a la descripció d’aquesta tècnica, establint que els processos, coneixements, productes, instrumental i maquinària associada, així com espais arquitectònics, presenten un conjunt de valors “històrics, immaterials, tecnològics i artístics que mereixen de preservació, per ser una activitat vinculada a la cultura espanyola”.

El decret pren com a referència els grans centres de producció del Centro Nacional del Vidrio de la Granja a Segòvia i els Vidres Gordiola a Palma, i fa referència a “experiències individuals amb aquesta mena de tècnica en forma de petits tallers artesans”, en molts casos units a museus, que busquen “revitalitzar i donar visibilitat a produccions característiques de centres ja extingits”. És el cas de l’Olleria, amb una important tradició vidriera i un museu dedicat al vidre a la Casa Santonja-Palau dels Marau.

Malgrat aquesta importància històrica i sociocultural, matisa el ministeri, en l’actualitat la viabilitat d’aquesta pràctica es veu “amenaçada” per diversos factors com la competitivitat de la producció industrial del vidre i altres materials enfront d’aquesta tècnica tradicional. I també, diu, per una “falta d’interés” de les noves generacions, la qual cosa provoca una “situació de perill” a causa de la disminució del nombre de depositaris dels coneixements.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem