21.02.2021 - 18:33
|
Actualització: 21.02.2021 - 19:33
A partir d’un treball d’investigació sobre l’origen dels noms de les partides del terme de Llutxent, el col·lectiu cultural El Surar té en marxa des del setembre passat una série de publicacions setmanals sobre la toponímia local al seu Facebook.
La iniciativa, que començà amb entrades simultànies al bloc de l’entitat -suport que ha deixat d’usar-, és l’alternativa a la impossibilitat de publicar el treball original en la seua col·lecció de monogràfics El cau de la rabosa, atés que l’estudi no es pot ajustar a les possibilitats dels fascicles en paper que anualment edita El Surar. Amb tot, el col·lectiu no descarta de fer una publicació escrita quan la investigació estiga acabada, un procés alentit per la dificultat que la pandèmia ha comportat per a les entrevistes orals.
L’estudi toponímic, com explica El Surar, ‘Pretén, d’una banda fixar per escrit la memòria toponímica de Llutxent i per l’altra rellançar-la. Cal preservar la identitat que els antics vilatans han anat engendrant i construint amb el pas dels anys. Es podria afirmar que, a la toponímia oral local, li queden pocs anys de vida, ja que les persones arrelades a la terra on varen nàixer, estan en plena extinció. Ens trobem en un moment decisiu per a vetlar per la cerca, la recol·lecció i la ubicació de microtopònims i fins i tot reflectir-los gràficament per assegurar la certesa de la localització’.
Les publicacions es fan en àrees: activitats humanes, fets històrics, antropònims, botànica, fauna, topònims d’origen religiós, hidrònims, malnoms, metàfora, poblament, relleu, vies de comunicació i carrers, a més d’un annex que tancarà les entrades el desembre d’aquest 2021.
L’Ajuntament de Llutxent col·labora amb l’associació en la divulgació el projecte, al qual es poden fer aportacions personals.