10.07.2021 - 15:42
|
Actualització: 10.07.2021 - 17:42
Des de dijous passat es pot visitar a la Casa de Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara d’Ontinyent l’exposició itinerant La Germania: un conflicte a la València del Renaixement.
Produïda pel Vice-rectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, amb la col·laboració de la Facultat de Geografia i Història i de Caixa Popular, constitueix un compendi amb una mirada transversal, que manifesta la importància d’aquesta fita històrica i social per a l’antic Regne de València. Dels panells expositius, elaborats per una vintena d’historiadors de la Universitat de València, n’hi ha un de dedicat a la Germania a Ontinyent, confeccionat per Vicent Terol, director de l’Arxiu Municipal de la capital de la Vall d’Albaida. Rafael Narbona (Catedràtic del Departament d’Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques) i Pablo Pérez (Catedràtic del Departament d’Història Moderna i Contemporània), són els comissaris de l’exposició.
El 2019 es van complir 500 anys del principi de les Germanies de València, que, iniciades en aquell estiu a la ciutat, es van estendre entre les principals viles del regne i van afectar bona part dels dominis senyorials. “Com a moviment social va aconseguir unes proporcions inusitades” apunten els comissaris de l’exposició Rafael Narbona i Pablo Pérez. “La singularitat de les Germanies valencianes recau en el caràcter pioner i en l’organització d’un moviment social gestat des de baix, que preconitzava l’assumpció plena dels drets contemplats en els furs i privilegis de València mitjançant la unió i l’agermanament del poble” afigen els professors de la Universitat de València.
A l’obertura de l’exposició, que es podrà contemplar fins al 29 de juliol, van assistir el batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, el regidor de Cultura, Àlex Borrell, el director del Campus d’Ontinyent de la Universitat de València, José Cantó, i un dels comissaris de la mostra, Pablo Pérez.