29.03.2017 - 16:14
|
Actualització: 29.03.2017 - 18:14
La coincidència del 14 d’abril, dia en què es commemora la proclamació de la segona República Espanyola, amb el Divendres Sant ha fet avançar una setmana la celebració de la 2a Setmana de la Memòria Democràtica d’Ontinyent, de manera que els actes programats es faran a partir de dimarts vinent, dia 4 d’abril, fins divendres dia 7.
Els actes començaran dimarts amb la presentació a la Biblioteca de Sant Josep del número 84 de la revista Afers. Fulls de Recerca i pensament, dedicat a l’estudi de la història dels centres hospitalaris de rereguarda durant la guerra de 1936-1939, especialment els instal·lats a partir de la solidaritat internacional, entre els quals el d’Ontinyent. Dimecres, el Centre Cultural Caixa Ontinyent es convertirà en la seu de la Xarxa de Municipis per a la Recuperació de la Memòria Democràtica, que hi celebrarà una jornada amb la participació de representants dels 70 municipis valencians que la integren, i amb intervencions de representants de les conselleries de Cultura i de Justícia, del Consell Valencià de Cultura i de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica.
En aquesta jornada es detallarà la situació en què es troba el procés d’identificació i exhumació dels cadàvers dels tretze ontinyentins afusellats el 15 de desembre de 1939 per la repressió franquista al cementeri municipal, que encara a hores d’ara són en dos nínxols anònims. Un problema burocràtic ha impedit que l’exhumació de les restes no es puga fer coincidint amb aquesta setmana d’activitats, tal com s’havia previst en un primer moment. Així, el que es farà serà exposar els treballs realitzats per poder arribar a la identificació dels difunts i dels familiars, que podran finalment soterrar-los en condicions de dignitat. La primera part de la jornada acabarà amb la projecció del documentari ‘Les mamàs belgues’.
En la segona part, representants del govern explicaran la nova Llei per la Memòria Democràtica, i a continuació es farà una ruta guiada que passarà pel refugi antiaeri del Regall i l’Aula de la II República a l’edifici universitari de l’Avinguda de Torrefiel. Aquest dimecres 5, a més, es podrà participar en un dinar amb un menú demostratiu de la dècada de 1930 al restaurant El Tinell de Calabuig.
Les dues darreres activitats programades són la presentació del documentari ‘Fer la guerra. Els últims combatents de Benissa’, dijous dia 6; i un concert amb cançons de postguerra a la Sala Gomis, a les 19.30 divendres dia 7.
Informació relacionada: Setanta-cin anys després: Ontinyent, el poble sense memòria. Guillem Llin