Les Ajudes Parèntesi preveuen quasi dos milions d’euros a la Vall per als sectors afectats per la pandèmia

  • Els ajuntaments hi aportaran el 15% de l'import consignat als seus municipis

VilaWeb
Redacció / EP
26.01.2021 - 18:08
Actualització: 26.01.2021 - 19:08

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat aquest dimarts el decret llei que contempla les Ajudes Parèntesi per als sectors més afectats per les restriccions per a fer front a la pandèmia de covid-19 i el repartiment per municipis dels 100 milions que aporta la Generalitat.

Les ajudes distribuiran 160 milions d’euros entre els municipis on es desenvolupen activitats econòmiques en els sectors més afectats. Cadascun rebrà un mínim de 2.000 euros, segons s’observa en el decret, com és el cas d’Aielo de Rugat, Pinet, Beniatjar i Terrateig a la Vall d’Albaida. El total consignat a la nostra comarca és d’1.932.032 euros.

Del total de les ajudes, la Generalitat n’aportarà el 62,5%, és a dir 100 milions d’euros, mentre que les diputacions contribuiran amb un 22,5%, i els ajuntaments amb el 15% restant, tal com es va acordar dijous passat en la Mesa Institucional constituïda per la Generalitat, diputacions i representants dels municipis, per a abordar mesures econòmiques destinades a la recuperació del País Valencià.

Les ajudes Parèntesi són una de les mesures de suport incloses en el Pla Resisteix, dotat amb 380 milions d’euros, amb la finalitat de reforçar els sectors greument afectats, evitar la deterioració del teixit empresarial i contribuir a la conservació de l’ocupació.

El decret l’ha aprovat el Consell a proposta conjunta del president de la Generalitat i dels consellers d’Hisenda i Model Econòmic; Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball; i Educació, Cultura i Esport.

Sectors més afectats i criteris

Les activitats econòmiques recollides en el decret llei i considerades les més afectades per les restriccions a conseqüència de la pandèmia són hotels i allotjaments turístics, càmpings i aparcaments de caravanes, restaurants i llocs de menjar, provisió de menjars preparats per a esdeveniments, i establiments de begudes.

També es contempla com a activitats més afectades les d’exhibició cinematogràfica, agències de viatges, operadors turístics, altres serveis de reserves, organització de convencions i fires, arts escèniques i activitats auxiliars, gestió de sales d’espectacles, gestió d’instal·lacions esportives, activitats dels clubs esportius, gimnasos i altres activitats esportives, activitats dels parcs d’atraccions, entre més activitats recreatives i d’entreteniment.

L’import assignat per a cada municipi s’ha distribuït atenent els següents criteris: d’una banda es concedeix una quantitat fixa de 2.000 euros per cada autònom o microempresa amb un màxim de deu treballadors en els sectors identificats; i d’altra banda una quantitat fixa de 200 euros per treballador afiliat a la Seguretat Social a data 31 de desembre de 2020 d’aquestes microempreses i autònoms en els sectors esmentats.

La participació en el Pla d’ajudes per part dels municipis que figuren en el decret llei requerirà la presentació en el termini de deu dies naturals, comptats a partir de l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat, de resolució o acord de l’òrgan municipal competent.

La Generalitat lliurarà el 100% de la seua aportació amb caràcter de bestreta, sense necessitat de garantia per part del beneficiari.

Obligacions dels ajuntaments

El decret llei assenyala que, entre més obligacions, els ajuntaments hauran de destinar les ajudes directament a autònoms i microempreses amb un màxim de deu treballadors de les activitats esmentades. Les ajudes es dirigiran a cobrir despeses corrents de l’activitat duta a terme des de l’abril de 2020, que hauran de ser justificats pels autònoms i microempreses.

Si en aplicar les ajudes el municipi tinguera un excedent de recursos sense utilitzar en aquests sectors més afectats, es podrà dedicar a complementar proporcionalment les ajudes resoltes o dedicar-les a altres activitats també afectades per la pandèmia i que no s’hagen contemplat específicament en els sectors definits.

La participació en aquestes ajudes és compatible amb subvencions, ajudes, ingressos o recursos procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats estatals, de la Unió Europea o d’organismes internacionals, i concedits per a la mateixa finalitat prevista en el present decret.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any