16.08.2019 - 15:38
|
Actualització: 16.08.2019 - 17:38
L’entitat Cooperatives Agro-alimentàries ha calculat en més d’un milió d’euros les pèrdues acumulades dels productors del cultiu de la prunera a la Vall d’Albaida i han instat la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica a ‘adoptar mesures’ per a fer front a la crisi del sector i ‘garantir-ne la viabilitat.’
Segons ha informat l’associació en un comunicat, l’informe que han remés a la conselleria calcula en aquesta quantitat les pèrdues acumulades aquesta campanya pels productors de prunera associats a les cooperatives de la Vall d’Albaida, i han destacat que la situació del cultiu a la comarca ’s’emmarca en un context de crisi generalitzada en la fruita de pinyol.’
Encara que el cooperativisme ha abordat un ‘pla de reestructuració ambiciós’ pel qual els seus socis han reconvertit les plantacions a les varietats de ‘més acceptació i demanda en els mercats’, les pèrdues acumulades entre la fruita en cambres de fred dels magatzems i la que s’haurà de tirar a terra ‘supera el milió d’euros’, han afegit.
‘En el context actual es veu un descens de la demanda alhora que els mercats europeus es proveeixen de produccions pròpies’, han puntualitzat. Davant aquesta situació, l’entitat s’ha plantejat la possibilitat d’arribar a tercers mercats encara que han recordat que existeixen ‘diferents inconvenients per a fer-ho.’
Com a exemple, l’associació agrícola ha posat el cas del Brasil, ‘un país que absorbeix la meitat de les exportacions a països tercers i exigeix que la fruita procedisca de zones lliures de sharka, malaltia que afecta els fruiters de pinyol.’ A més, han admés que una destinació potencial seria el Canadà, després de l’acord comercial signat per la Unió Europea, ‘però accedir a aquest mercat i consolidar-hi la nostra presència necessita un procés que pot allargar-se uns quants anys.’
En l’informe també s’apunten diferents solucions ‘per a fer front a la situació de crisi del sector dirigides a donar suport al sector i garantir-ne la viabilitat futura i, en cas necessari, la capacitat de reconversió’, com ara la inclusió de la pruna dins el mecanisme de transformació en suc per a distribució gratuïta amb pagament en espècie, l’habilitació d’ajudes directes, la realització d’estudis per a definir zones lliures de *sharka o l’elaboració d’un pla per arrencar arbres adaptat a les necessitats de la zona.
El president de Cooperatives Agro-alimentàries i del sectorial de fruites i hortalisses, Cirilo Arnandis, ha reivindicat que ‘és necessari aportar solucions als productors afectats, que no poden beneficiar-se de les mesures de transformació en suc per a distribució gratuïta, les assegurances agràries de la qual no contemplen una protecció de les seues rendes.’
Així mateix, ha insistit que ‘en un cas de crisi profunda com l’actual, no troben resposta en el mecanisme de retirada amb càrrec als Programes Operatius de les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses.’