16.03.2017 - 18:52
|
Actualització: 16.03.2017 - 19:52
Més de la meitat dels centres públics o concertats de tot el País Valencià, concretament el 54%, han elegit el nivell avançat del nou sistema d’ensenyament plurilingüe que la Conselleria d’Educació posarà en marxa el curs que ve. Aquest nivell seria l’equivalent al que fins ara es coneixia com a Línia en Valencià. Fins ara, només el 32% dels alumnes estaven adscrits a aquest programa. Pel que fa a la resta de nivells, el 30% dels centres del país s’han situat en el nivell intermedi i el 16% en el bàsic.
A la nostra comarca, els percentatges són més positius encara, ja que el 82% de les escoles han triat el nivell avançat, i el 18% l’intermedi.
Des de la Conselleria que dirigeix Vicent Marzà s’han mostrat molt satisfets per aquests resultats i destaquen que els centres han elegit amb llibertat després de rebre un cert assessorament.
Unes altres dades que criden l’atenció és que el 72% dels centres han optat per un nivell més alt que el que tenen en l’actualitat.
Molta diferència entre el nord i el sud del país
Territorialment, les comarques valencianes són les que més s’aproximen a la mitjana, amb un 55% de centres que s’han adscrit a l’avançat. A les comarques de Castelló el percentatge puja fins al 83%, mentre que a les comarques del sud del país, aquest percentatge baixa fins al 40%.
Ahir dia 15 acabava el termini perquè als centres triaren a quin nivell s’incorporaren. Les dades encara són provisionals i fins al dia 20 no seran definitives. D’altra banda, aquesta tria feta pels centres ha de passar el vistiplau de la inspecció.
Satisfacció d’Escola Valenciana
Escola Valenciana, que havia recomanat a la comunitat educativa que elegirà el nivell avançat, també considera positiva la reacció dels consells escolars i de les famílies. Vicent Moreno ha destacat que dels centres que fins ara tenien doble línia, el 88% s’han adscrit a l’avançat, el que equival al que fins ara era la línia en valencià. En positiu, Moreno també destaca que si se sumen les escoles que han triat l’Avançat i l’Intermedi II, s’arriba al 69% dels centres.
Des d’Escola Valenciana han demanat a l’administració que continue treballant per aquest camí i que donem és suport amb més recursos tant tècnics com humans, als centres i a les comunitats educatives que s’han situat en els nivells intermedis i bàsics. Cosa que ha dit que continuarà fent la seua federació.
Aplicació progressiva fins el 2023
El programa d’ensenyament plurilingüe és d’aplicació progressiva i en el curs 2017-2018 s’iniciarà en les aules experimentals de 2 anys i en el segon cicle d’infantil, és a dir a 3,4 i 5 anys. L’any 2023 és quan el programa culminarà amb la implantació a Batxillerat.
S’estructura en tres nivells. Bàsic I i II, Intermedi I i II i Avançat I i II. Les diferències entre aquests nivells són la distribució d’hores vehiculars en les tres llengües en assignatures no lingüístiques.
Per poder impartir aquestes classes, la conselleria ha establert un pla de xoc de formació del professorat per a capacitar els docents en l’aplicació del programa. El pla consta sobretot en la formació en llengües a través de les escoles oficials d’idiomes. La conselleria ha fet una reserva de 5.260 places de formació en anglès i 1.540 de formació en valencià.