20.11.2020 - 17:31
|
Actualització: 20.11.2020 - 18:31
L’agenda del projecte Stolperstein no dóna més de si. L’artista alemany Gunter Demnig, autor de les Pedres de la memòria que homenatgen els deportats als camps de concentració i extermini nazis, així ho fa constar a la web del projecte on es constata una activitat frenètica d’inauguracions que evidencia la gran acceptació que ha tingut i la voluntat de recordar les víctimes i de denunciar la bàrbara ideologia que les causà.
Al nostre país, les primeres d’aquestes pedres es van posar el 2015 a Navàs (Bages). Ontinyent és un dels primers municipis a adherir-se al projecte i demanar de col·locar aquestes lloses, amb els noms dels veïns que moriren en aquells camps nazis. De fet, la previsió de l’artista és que a la capital de la Vall d’Albaida es posen el 25 d’abril vinent, tal com figura a la seua agenda juntament amb Alcoi. El problema, el dubte, és que la data coincideix amb la campanya electoral i això pot complicar la celebració de l’acte.
La participació d’Ontinyent en el projecte és una iniciativa de la Comissió per la Recuperació de la Memòria Democràtica, que va iniciar els tràmits, i a la qual es va afegir el Consell ‘perquè per a la Generalitat és una qüestió de reparació, una qüestió de memòria perquè ningú més ho torne a patir’, tal com Ximo Puig va assegurar en una visita a la ciutat. El president es va comprometre a convertir Ontinyent en la primera localitat del País Valencià on es faria realitat aquest projecte, tot i que més avant va impulsar-ne un de paral·lel.
Així les coses, la previsió és que el 25 d’abril es puga dur a la pràctica tot el treball que s’ha fet per dur a Ontinyent aquest homenatge de caràcter internacional que des de 2003 ha instal·lat més de 60.000 llambordes en més de 1.800 ciutats d’una vintena de països.
Notícia relacionada: Castelló de Rugat aprova incorporar-se al projecte Stolpersteine en memòria de les víctimes locals dels camps nazis