L’excavació de la fossa 111 de Paterna descobreix davall la calç els primers cossos dels represaliats

  • S'hi espera trobar les restes de dotze veïns d'Albaida, Castelló de Rugat, Ontinyent i Rugat afusellats entre març i maig de 1940

VilaWeb

Redacció/EFE

10.05.2021 - 17:07
Actualització: 10.05.2021 - 19:07

La fossa 111 de Paterna, on s’ha représ l’excavació després de l’aturada per la pandèmia de la Covid-19, ha revelat davall la calç els primers dotze cossos dels quasi 150 afusellats entre març i maig de 1940 que s’espera trobar-hi, dotze dels quals són d’afusellats de veïns la Vall d’Albaida, naturals d’Albaida, Castelló de Rugat, Ontinyent i Rugat.

El codirector arqueològic de l’empresa ArqueoAntro encarregada dels treballs, Àlex Calpe, ha explicat a EFE que des que es va reiniciar el treball el 13 de maig passat, han estat dues setmanes treballant a ‘porta tancada’ i a poc a poc, a partir d’aquest dilluns, s’està tornant a la normalitat, després de la reobertura del cementeri d’aquesta localitat.

El cementeri de Paterna és primer en què hi ha constància d’un afusellament després de la guerra de 1936-1939 (el 3 d’abril de 1939) i el segon amb més afusellats en la postguerra.

‘Ja anem amb la marxa habitual. Encara que no ve la mateixa quantitat de gent al cementeri ja es veu la mateixa rutina de treball, gent que pregunta i familiars de víctimes que vénen a interessar-se i fer-se proves d’ADN’, ha detallat Calpe.

Aquest dimarts van descobrir i van documentar tota la calç viva sobre els cossos i, segons l’arqueòleg, ‘entre ahir i hui’ l’acabaran de retirar i depenent de si es pot llevar bé, ‘es podrà fer el treball de documentació dels primers cossos i veure quin és el primer a eixir de la tomba’.

’S’hi veu un mínim de dotze cossos’, ha apuntat l’expert, qui ha incidit que la fossa 111 és ‘una de les més grans’ i esperen trobar-hi ‘un màxim de 149 cossos’, que començaran a exhumar-se ‘quan es lleve tota la calç’.

Aquesta capa ‘és bastant gruixuda, d’entre 15 i 20 centímetres, i moltes vegades toca els ossos, per la qual cosa s’ha de retirar amb molta cura’.

Àlex Calpe ha explicat que ‘amb totes les complicacions que es puguen trobar’, l’estimació que han fet per a concloure els treballs d’exhumació de tots els cossos d’aquesta fossa és d’uns quatre mesos.

A més, ha incidit que per la quantitat de cossos que hi ha i que els primers s’han trobat a uns dos metres, és ‘evident’ que excavaran a bastant profunditat: ‘Els cinc metres no ens els llevarà ningú’.

A més de represaliats de la Vall d’Albaida n’hi ha de més localitats valencianes i d’algunes espanyoles.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem