L’Institut Cartogràfic crea un mapa demogràfic sobre l’evolució de la societat als segles XX i XXI

  • Una aplicació web permet de visualitzar i consultar dades, i personalitzar mapes

VilaWeb

Redacció / EP

16.08.2017 - 18:46
Actualització: 16.08.2017 - 20:46

L’Institut Cartogràfic Valencià (ICV) ha elaborat un mapa demogràfic que mostra l’evolució de la societat durant el segle XX i les dues primeres dècades del XXI. Es tracta del primer mòdul sobre demografia corresponent a l’Atles Estadístic Temàtic, a desenvolupar a més llarg termini, a través del qual es pretén mostrar com és el País Valencià des de diferents continguts.

S’utilitzen mapes senzills perquè la ciutadania ‘puga visualitzar informació estadística de manera fàcil a través de la cartografia’, ha explicat el director de l’Institut Cartogràfic (ICV), Xavier Navarro, qui ha destacat que es tracta d ‘’un projecte que s’anirà ampliant amb la incorporació de diversos mòduls temàtics’ i ha avançat que el segon mòdul, disponible d’ací poc, serà el corresponent al sector industrial. L’atles serà accessible des de la pàgina web de l’ICV –ens dependent de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del territori–, on les persones interessades podran consultar, treballar sobre els mapes i ‘elaborar els seus propis amb les variables que desitgen’.

A més, ha afegit que la Generalitat disposa de molta informació estadística ‘que es mostra poques vegades d’una manera visual i accessible per al ciutadà’. D’aquesta manera, amb l’Atles Estadístic es pretén mostrar a la societat valenciana ‘com és el nostre territori’ a partir de la visualització d’informació estadística a través de la cartografia, amb mapes clars i amb la possibilitat de fer consultes i treballar sobre ells.

Mapa demogràfic

Amb les dades recollides del portal estadístic de la Generalitat i de l’Instituto Nacional de Estadística espanyol, l’Atles Estadístic mostra ‘la realitat del territori valencià’, a nivell municipal i comarcal, a través de mapes i com la societat ha anat canviant durant el segle XX i les dues primeres dècades del segle XXI.

La visió que dóna l’Atles Estadístic de l’evolució demogràfica de València ‘pot considerar-se a conseqüència de les variables econòmica i d’urbanització’, ha explicat Navarro.

D’aquesta manera, el mapa demogràfic detalla que la distribució dels habitants al País Valencià ‘no és uniforme’. Motius històrics i geogràfics, com també diferents graus de desenvolupament industrial, comercial i d’explotació de la terra expliquen la desigual distribució de la població, ha assenyalat el director de l’ICV.

A més, els mapes de l’Atles Estadístic permeten diferenciar dues grans zones poblacionals. D’una banda, la part occidental del territori, amb una densitat de població baixa (25 habitants per quilòmetre quadrat) i que correspon a les comarques muntanyenques de l’interior i la part oriental del País Valencià, amb una densitat de població molt alta (200- 400 hab./km2).

La major densitat de població es concentra a l’àrea metropolitana de València i a les zones costaneres des de Castelló fins a Torrevella, a més del corredor interior que uneix la Ribera amb l’Alcoià, el Vinalopó i el Baix Segura.

Les persones interessades poden obtenir també informació sobre l’estructura de la població valenciana per sexes i per edats, on, en aquest cas, s’observa que la població més jove es troba a la Plana de Castelló, l’àrea metropolitana de València, així com a la Ribera i la Vall del Vinalopó.

Evolució de la població

De la mateixa manera, apareixen dades sobre l’evolució de la població, així com sobre els moviments migratoris produïts des del segle XX fins a l’actualitat. En aquest epígraf s’analitza l’arribada d’immigrants d’origen espanyol durant la dècada dels 60, mentre que a finals dels 90, associat a un nou cicle expansiu, es produeix un flux d’immigració procedent d’altres països.

El 2008, l’arribada de la crisi posa fi a aquest flux estranger i el 2013 es produeix un fenomen de pèrdua de població a causa de la baixa taxa de natalitat, el retorn d’immigrants als seus països d’origen i l’emigració de joves valencians a l’estranger buscant millors perspectives laborals.

En aquest sentit, si continua la tendència de pèrdua de població, i segons les projeccions realitzades per especialistes, d’aquí a 50 anys podria haver-hi una persona dependent per cada persona en edat de treballar, ‘cosa que suposa un dels reptes més importants a què s’enfronta la nostra societat’, ha comentat Navarro.

L’usuari pot elaborar els seus propis mapes

Per analitzar tots els mapes i les seues dades associades, s’ha desenvolupat una aplicació web que, a més de visualitzar i sol·licitar informació, permet de fer operacions com ara comparar gràficament les diferents capes; fer consultes a la base de dades per obtenir un mapa nou com a resposta gràfica a la consulta, visualitzar la taula de dades resultant de la consulta, així com la possibilitat d’exportar aquesta taula a un format adequat per a gestionar-la mitjançant un full de càlcul i imprimir el mapa que es visualitza, entre més possibilitats.

Amb aquesta part corresponent a la demografia del territori valencià, que serà accessible des de la pàgina web de l’Institut, s’ha posat a l’abast de la ciutadania el primer mòdul dels diferents que conformaran l’Atles Estadístic, i que s’anirà completant i fent accessible acord es vagen acabant. Tots els mòduls de l’Atles es poden consultar en línia perquè l’usuari puga elaborar els seus propis mapes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem