05.06.2017 - 18:44
|
Actualització: 05.06.2017 - 20:44
Redacció/EP Un total de 36 editorials i 7 llibreries s’instal·laran a la plaça de l’Ajuntament de València del 20 al 23 d’octubre per a ‘visibilitzar’ i ‘normalitzar’ la literatura en valencià i fomentar les relacions entre escriptors, editors i llibreters amb els lectors, en la que serà la quarta edició de la Plaça del Llibre, que fins ara s’havia celebrat al Centre de Cultura Contemporània Octubre.
Al llarg dels quatre dies, la Plaça del Llibre comptarà amb la presència d’escriptors en diferents activitats, entre els quals n’hi haurà de la Vall d’Albaida, com ara Francesc Mompó, Joan Olivares, o Miquel À. Múrcia qui presentarà el conte il·lustrat ‘Melcioret vol ser músic’. A més, es faran activitats per a escolars, per a públic infantil i jove i per a adults, amb diverses presentacions i taules rodones.
Les jornades estan organitzades per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) i la Generalitat, a iniciativa d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Associació d’Editors del País Valencià, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el Gremi de Llibrers de València, que per segon any tenen el suport de la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament de València.
En la presentació, el president de FULL, Jesús Figuerola, va indicar que l’objectiu de la Plaça del Llibre, que tindrà 500 metres lineals de casetes i diverses activitats, és ‘fer el que hauria de ser normal en un país normal’, com és fomentar la lectura en llengua pròpia, i alhora ha ressaltat la importància d’augmentar’ els índexs de lectura en valencià, que va qualificar de decebedors actualment.
‘En la primera edició no hi eren les institucions valencianes –referint-se a la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament–, ja era hora”, ha destacat Figuerola, qui es dirigí a la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, per demanar-li ‘traure diners d’on faça falta’ per a tirar endavant el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura.
Sobre aquesta qüestió, Amoraga va apuntar que actualment els índexs de lectura i compra de llibres en valencià es troben entorn del 2%, unes xifres que s’han de ‘revertir’, per la qual cosa ‘celebra’ el desenvolupament d’iniciatives com la Plaça del Llibre.