16.12.2015 - 16:27
|
Actualització: 16.12.2015 - 17:27
Escola Valenciana té ja en marxa una nova edició del seu programa lingüístic Voluntariat pel Valencià, presentada la setmana passada i a la qual s’hi han inscrit com a participants el president del Consell, Ximo Puig, i el batle de València, Joan Ribó.
Aquest servei gratuït creat per l’entitat cívica l’any 2005, consistent a posar en contacte persones catalanoparlants amb gent que vol començar a parlar en català, arriba a la desena edició. Per a celebrar-ho, Escola Valenciana ha publicat el llibre ‘Deu de dos’, un recull de deu contes literaris obra de deu escriptors valencians, entre els quals l’otosí Joan Olivares., amb un pròleg redactat a manera d’una convers entre Carles Alberola i Dariana Groza, coordinadora del servei i romanesa d’origen. El volum ha comptat amb el suport de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l’Ajuntament de València i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
El llibre, dissenyat per Cèsar Amiguet, inclou textos també de Gemma Pasqual, Joan Borja, Manuel Civera, Francesc Gisbert, M. Josep Escrivà, Jordi Querol, Pepa Guardiola, Anna Moner i Carme Miquel. En la presentació de l’obra, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha agraït ‘el compromís desinteressat dels escriptors, la implicació de les institucions públiques en el llibre i la professionalitat de tot l’equip de l’entitat cívica que ha fet possible que aquesta obra veja la llum.’
Moreno ha aprofitat l’acte per a felicitar ‘els voluntaris i voluntàries que col·laboren amb Escola Valenciana i regalen el seu temps’, i ha posat en relleu ‘la tasca dels professors de les escoles d’adults, així com el paper fonamental dels ajuntaments que participen del Voluntariat pel Valencià i els treballadors comarcals de l’entitat que esperonen la posada en marxa del programa i creen així una gran xarxa per la llengua.’
Deu anys de voluntariat
El Voluntariat pel Valencià és un servei gratuït creat per l’entitat cívica Escola Valenciana l’any 2005 que posa en contacte persones catalanoparlants amb gent que vol començar a parlar en català. Es creen parelles lingüístiques que queden per a xerrar en català en un bar, fent una passejada o compartint aficions.
Durant deu anys, més de 20.000 persones han participat en el programa entre voluntaris (47%) i aprenents (53%). Dels voluntaris hi ha un percentatge més alt de dones. Els aprenents que han passat pel programa en aquests deu anys són de 29 nacionalitats diferents. Segons Escola Valenciana, n’hi ha un 30% que, després de fer el Voluntariat pel Valencià i trobar-se segurs quan parlen català, es converteixen en voluntaris.
Un 69% dels aprenents són de l’estat espanyol, un 17% de l’Amèrica del Sud (sobretot de Colòmbia, Bolívia, l’Argentina i l’Equador), un 6% europeus (sobretot anglesos), i un 3% nord-africans (Algèria i Marroc). La coordinadora del projecte, Dariana Groza, romanesa d’origen i que ha après el català gràcies al Voluntariat pel Valencià, diu que l’èxit del programa ‘es deu al compromís dels voluntaris que ajuden a guanyar fluïdesa als aprenents a l’hora de parlar, ajuden a guanyar seguretat i a comunicar-se amb els valencians i les valencianes en la llengua pròpia’.