Llibres al bressol per a futurs lectors

  • «Afortunadament, ser mare i mestra m'ha fet comprovar, de primera mà, la importància de llegir, mirar i escoltar històries, contes, endevinalles... d'imaginar, interpretar, representar i descobrir eines per a dinamitzar la lectura i l'escriptura ja des del bressol.»

Tona Requena Collado
02.11.2020 - 12:53
Actualització: 02.11.2020 - 13:53
VilaWeb
Fotografia: nuvol.com

Si partim de la idea que ‘un xiquet que llegeix serà un adult que pensa’, resumim de manera clara i enèrgica la importància de la lectura.

Afortunadament, ser mare i mestra m’ha fet comprovar, de primera mà, la importància de llegir, mirar i escoltar històries, contes, endevinalles… d’imaginar, interpretar, representar i descobrir eines per a dinamitzar la lectura i l’escriptura ja des del bressol.

Com a mare faré ús d’una sola frase per a descriure la nostra funció: ‘els nostres fills ens aprenen a nosaltres’, frase de la mestra i psicopedagoga Mar Romera que expressa l’impacte de què veiem. Perquè l’amor a la lectura es pot transmetre, imitar, heretar. Una llar amb llibres a l’abast, per a tenir a mà il·lustracions, imatges, colors, formes, textures…; per a mirar, tocar, sentir…; espais de lectura, d’escolta, de dramatització…; llocs tranquils, reservats, íntims per a imaginar, recrear, intuir, representar… o bé multitudinaris per a compartir i relacionar-se. I no sols amb llibres grans o menuts, de tapes dures o toves, amb lletres o dibuixos, històries fantàstiques o reals, d’ara o de fa un grapat d’anys; sinó acompanyats de música, disfresses o materials per a aprofundir en l’aventura de llegir. Moments del dia dedicats a la lectura, a l’exploració dels llibres, i no sols a la nit, també després de dinar per a fer bona digestió, a primera hora del matí per a despertar neurones i obrir-nos camí; o durant el joc, perquè llegir també és jugar i un llibre pot entretenir, divertir i ensenyar.

Recorde El libro gordo de Petete i la frase que tancava cada programa:

“El libro gordo te enseña, el libro gordo entretiene,
y yo te digo contento, hasta la clase que viene”.

I el seu lema significatiu per a molts i moltes de nosaltres:

¡Una sólida cultura
es la herencia más segura!

I així és: els llibres ens ajuden a construir el pensament, a desenvolupar capacitat crítica, a imaginar aventures i històries dels altres, o viure personalment les coses que ens conten, ajuden a interpretar, comprendre i expressar, i són les nostres arrels.

Com a mestra d’infantil i primària, moltes són les activitats que poden acostar la literatura a l’aula per a formar part dels aprenentatges i del creixement dels infants. Vint-i-set cursos escolars m’han fet pensar i repensar el tema de la lectura i proposar-me un grapat d’activitats: la panera dels llibres, la biblioteca, eixides (teatre, cine…), visites de rondallaires, projecte ‘10decontes’, ‘el dia del llibre’, ‘un conte per a cada estació,  festa i tradició’, premis de literatura com el Sambori, el projecte ‘Contart’… i  he pogut descobrir que ‘la unió fa la força’, i que un bon lector bé serà un futur escriptor, il·lustrador i artista.

Assegure que el conte és una de les millors eines per a evadir-nos a mons llunyans, màgics, emocionants; viure altres vides, experiències, i com no, desenvolupar capacitats, competències i sentiments; i acompanyat de l’art (en qualsevol de les seues possibilitats) és el mitjà d’expressió no oral, lliure i ple, que ens ajuda a pensar, valorar i identificar, a imaginar,  fantasiejar  i  crear… tot un èxit a l’aula.

Però, i quan la capacitat lectora i escriptora no és possible davant una diversitat funcional i/o intel·lectual? Doncs les persones acompanyants juguem un paper important, podem ser ulls, mans, orelles, sentiments i emocions compartides transmetent allò que sí que podem llegir, mirar, tocar, i compartint les capacitats que ho fan possible. De la mateixa manera que ho fem al bressol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem