Llutxent crea la Cooperativa del Forn del Convent que reprendrà la producció comercial de la calç

  • Es presenta aquest dissabte, en una jornada on es mostraran també forns restaurats i es podran veure seqüències del documentari encara inèdit sobre la calç de Toni Canet

VilaWeb
Redacció
15.09.2017 - 15:58
Actualització: 15.09.2017 - 17:58

La tradició lligada a la calç es nega a desaparéixer a Llutxent. Aquest mateix dissabte 16 de setembre es presenta en aquesta localitat la recentment creada Cooperativa Forn del Convent per reintroduir la producció comercial de calç, i fer-ne un centre d’atracció turística i cultural.

La presentació es farà en un matí dedicat a aquesta indústria centenària al municipi, en què hi participarà un grup dels arquitectes que assisteixen al Congrés Internacional sobre Arquitectura Vernacla de Terra, la seua Conservació i Sostenibilitat celebrat a València, i en el qual hi han fet una demostració de treball en pedra seca alguns margenadors de Llutxent.

De matí, a les 10.00, una trentena d’aquests arquitectes de diferents nacionalitats visitaran el castell del Xiu que s’està rehabilitant, i a les 12.30 es presentarà el forn de calç de l’Ermita reconstruït (situat entre la pròpia ermita i el convent), i el forn del Convent que comença ara a refer-se.

A continuació es farà la presentació de la cooperativa productora de calç ‘Forn del Convent’, i es faran públics els convenis de col·laboració que han establert la cooperativa, l’Ajuntament de Llutxent, la Universitat Politècnica de València i el Museo de la Cal de Morón de la Frontera. Aquesta institució és la responsable de la declaració per part de la UNESCO en 2011, de la Cal de Morón com Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Un altre dels atractius de la jornada serà la projecció d’algunes seqüències del documentari ‘Calç blanca, negro carbón’, del director llutxentí Toni Canet i encara inèdit, el procés de rodatge del qual està en l’origen de l’actual reviscolament d’aquesta tradició. Això serà al convent, a les 14.00, i anirà seguit d’un dinar al claustre per al qual cal reservar la plaça prèviament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem