05.11.2015 - 17:04
|
Actualització: 05.11.2015 - 18:04
Redacció/EP La Diputació de València ha posat en marxa un programa pilot dotat de 50.000 euros que permetrà convertir cinc localitats en ciutats intel·ligents per tal de reduir la bretxa digital, entre les quals l’Olleria.
La iniciativa, presentada aquest dijous per la vice-presidenta de la corporació supracomarcal, M. Josep Amigó, i el diputat d’Informàtica i Desenvolupament de l’Administració Electrònica, Ivan Martí, s’aplicarà també a Alzira, el Genovés, Venta del Moro i Xeraco i es desenvoluparà durant 18 mesos.
Aquest programa consisteix en una ‘plataforma que serveix per recollir informació de cada municipi, tractar-la i analitzar-la’, i per a això se servirà de la xarxa wifi de què disposen aquests municipis. Les dades que reculla no s’emmagatzemaran en cap servidor físic sinó en el núvol, de manera que estaran permanentment en línia, segons han explicat.
Aquest procés es durà a terme mitjançant sensors i fonts de dades que seran incorporades a una plataforma, des de la qual se’n gestionarà el tractament i es posaran al servei d’ajuntament i ciutadans.
Així, es tracta de ‘dotar “d’intel·ligència” els serveis municipals, a través de les noves tecnologies, per aconseguir més eficiència, aportar millors serveis als ciutadans, estalviar costos, disminuir les emissions contaminants o impulsar iniciatives socials o mediambientals’, segons el diputat.
La iniciativa és ‘fonamental per reduir la bretxa digital’, segons ha indicat Martí ja que les ‘smart cities’ fins ara s’han limitat a les grans ciutats, de més de 50.000 habitants. D’aquesta manera es mirarà que tots els municipis tinguen els mateixos serveis, ‘perquè tots els ciutadans tenen els mateixos drets independentment d’on visquen’, ha subratllat.
Participació de la ciutadania
La vice-presidenta de la Diputació ha assegurat que aquesta iniciativa fomentarà ‘la participació de la ciutadania’ mitjançant ‘una aposta per la potenciació de la informàtica’ i ha assenyalat que la tasca de la corporació és la de ‘coordinar els municipis’ perquè ‘cada ajuntament és el que millor coneix la seua localitat’ i busquen ‘saber les necessitats reals de cadascú’ per ‘millorar el benestar dels veïns’.
Per la seua banda, el responsable de Desenvolupament de l’Administració Electrònica ha comentat que mitjançant aquest dispositiu s’aconsegueixen dades que ‘ben gestionades acosten la informació a la ciutadania’ i es millora ‘la gestió de tots els indicadors de la ciutat’.
A més, contribueix a la dinamització de l’economia ja que obre ‘noves possibilitats de negoci’ i, permet a les administracions ‘millorar la gestió’, ‘tenir més feedback’ o ‘no repetir errors del passat’.