L’Utiye i el Festival de Cinema Compromés projecten ‘Experiment Stuka’ a Ontinyent

  • El documentari tracta els bombardejos nazis sobre quatre petits pobles de l’Alt Maestrat

VilaWeb
Redacció
22.11.2018 - 18:36
Actualització: 22.11.2018 - 19:36

El documentari Experiment Stuka, una producció dirigida per Pepe Andreu i Rafa Molés que aborda els bombardejos nazis durant la guerra de 1936-39 sobre quatre xicotets municipis de l’Alt Maestrat, arriba a les projeccions del cine club Utiye, aquest dijous 22 a les 20.00, presentat pels directors. La projecció forma part de les activitats del Festival de Cinema Ciutadà Compromés, amb la col·laboració d’ACPV de la Vall d’Albaida.

La cinta –seleccionada en els festivals internacionals de cinema documental DocsBarcelona, Memorimage i DocsValència, on va rebre el premi especial especial de jurat—, va ser guardonat amb el premi al millor llargmetratge documental en els primers Premis de l’Audiovisual Valencià lliurats divendres passat.

El film dirigeix la mirada a 1938, en plena guerra, quan els habitants de Benassal, Albocàsser, Ares del Maestrat i Vilar de Canes veuen aparèixer tres avions que maniobren, baixen en picat, bombardegen les cases i maten uns 40 veïns.

La pel·lícula –coproduïda per SUICAfilms i Televisió Espanyola– vol donar una explicació a aquest episodi explicant la cerca d’un ciutadà, Òscar Vives, que, ‘cansat d’esperar respostes, decideix de respondre ell mateix a totes les preguntes.’

Fotografies clau
El documental apareix quan es compleixen 80 anys d’aquests bombardejos experimentals de la Legió Còndor, enviada per Hitler per ajudar Franco, i es basa en diverses peces que perviuen d’aquella tragèdia. La principal, expliquen els seus impulsors, una carpeta de l’arxiu militar de Friburg (Alemanya) amb 66 fotografies aèries que constaten que aquells pilots tenien a les seues mans els tres primers models del Junkers 87A, coneguts com ‘Stuka’.

Els prototips van entrar a Espanya ‘en secret i havien de calibrar si aguantarien una nova bomba de 500 quilos, el doble de les llançades fins llavors’. L’èxit de l’experiment va ser determinant en la decisió alemanya de construir en massa l’avió Stuka per a arrasar Europa.

Segons els directors, a més de documentar un fet poc estudiat en la història bèl·lica europea, Experiment Stuka aborda ‘també el rerefons psicològic de totes les guerres: petites decisions, aleatòries, inconscients, cruels o covards que desencadenen tragèdies que se sumen en el compte infinit de l’estupidesa de l’ésser humà.’

La polèmica
El documentari ha arribat amb una certa polèmica, a causa de les crítiques d’alguns historiadors que no consideren que l’episodi es tractara d’un fet especialment planificat i secret, sinó un més dels tètrics bombardejos de l’aviació alemanya.

A aquestes crítiques, els autors del film han respost qualificant de ‘tendencioses’ les explicacions dels articles.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem