30.11.2021 - 20:10
|
Actualització: 30.11.2021 - 21:10
Els XVIII Premis Joan Baptista Basset i la Distinció Empar Granell 2021 ja tenen propietaris. La delegació d’Acció Cultural del País Valencià a la Vall d’Albaida ha comunicat els noms de les persones i entitat guardonades. Són:
Maria Josep Garcia Martí, premi a la trajectòria social, cultural i educativa; Mamen García Martín, premi a la trajectòria artística; la Colla Ecologista l’Arrel, premi a l’entitat compromesa amb el medi ambient i el territori. Carles Pasqual Domingo rebrà la Distinció Empar Granell 2021.
Instaurats el 2004 per la delegació d’Acció Cultural del País Valencià a la Vall d’Albaida, els Premis Joan Baptista Basset tenen l’objectiu de reconéixer la trajectòria de persones i entitats de la comarca que treballen per causes diverses vinculades a la llengua i la cultura, el territori, la gent i el patrimoni. L’any 2010 es va afegir a aquests guardons la Distinció Empar Granell amb una doble finalitat: recordar la figura de la mestra tan estimada, i reconéixer la tasca de persones o centres educatius que més activament participaven en la celebració anual del Correllengua. Amb el temps, la Distinció ha esdevingut un reconeixement al treball en l’àmbit educatiu en tota la seua extensió.
L’acte de lliurament dels premis es farà el divendres 10 de desembre vinent al Restaurant Sant Vicent d’Ontinyent, en un sopar-gala on assistiran també els guardonats en l’edició anterior, en què per la pandèmia no es va poder fer l’acte públic. El preu del sopar és de 20 euros, i 18 euros per a socis d’ACPV.
Per a assistir-hi cal fer la reserva al telèfon 629949489 o a l’adreça electrònica valldalbaida@acpv.cat abans del 9 de desembre. Els organitzadors demanen, però, de fer-les amb l’antelació més gran possible.
Els premiats
MARIA JOSEP GARCIA
Apassionada de l’educació, la llengua, la comunicació, la seua ciutat, Albaida, i la seua comarca, Maria Josep Garcia ha treballat durant trenta-tres anys dins el món educatiu. Després de ser durant 25 anys mestra d’infantil al CEIP Elies Tormo, on també ha sigut cap d’estudis i directora, ara treballa en la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació Acadèmica de la Conselleria d’Educació. Implicada també en projectes de renovació, forma part, entre més, del Moviment de Renovació Pedagògica Marina-Safor com a membre del grup Xucurruc, i ha sigut coautora de diversos llibres dedicats a l’educació infantil i secundària. Però la seua labor no acaba ací. Convençuda de la necessitat d’uns mitjans de comunicació de proximitat i en valencià, ha col·laborat en entitats com Ràdio Activa, Revista Crònica, Vilaweb Ontinyent, Gandia TV o Ciutat d’Alcoi. I en l’àmbit més social i cultural, ha participat en el col·lectiu de dones Malva i ha sigut, durant deu anys, presidenta de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida.
MAMEN GARCÍA
Originària de la Marina i ontinyentina d’adopció, Mamen García té una llarga i prolífica trajectòria damunt els escenaris, al cinema i a la televisió. Artista polifacètica, va aprendre a tocar el piano durant la seua joventut a Ontinyent. Prompte començarà també a posar veu a un munt de cançons i es donarà a conéixer, als anys 80, com a vocalista del grup valencià Patxinguer Z. Com a cantant i compositora publicarà, a més, tres discos en solitari. Paral·lelament, destaca com a actriu de teatre, en particular teatre musical, però també altres gèneres. Amb l’arribada del nou mil·lenni comencem a veure-la en diversos programes i sèries humorístics, a l’antiga Canal 9 i a televisions d’àmbit estatal. A hores d’ara es troba en un moment dolç de la seua carrera: recentment ha actuat com a àvia de Billy Elliot en aquest famós musical de producció internacional i ha tingut papers destacats en exitoses sèries televisives. Lluny de voler deixar els escenaris, promet continuar oferint-nos magnífics treballs.
COLLA ECOLOGISTA L’ARREL
L’any 1989 naixia a Ontinyent aquest col·lectiu de la mà d’un grup de joves amb el propòsit de defensar i protegir el medi ambient. D’aleshores ençà han desenvolupat innombrables restauracions forestals en les castigades serres del terme, així com nombroses accions de conscienciació i educació ambiental. Ara, més de tres dècades després, queden ben palesos els seus fruits i, a més, han aconseguit de diversificar les seues àrees d’actuació. Des de fa uns anys treballen per la recuperació de l’horta d’Ontinyent i han creat diversos horts socials als voltants de la ciutat. Compten amb el seu propi banc de llavors, on recuperen llavors autòctones i tradicionals. Han lluitat contra projectes destructius com el del parc eòlic a la Solana o l’alta tensió. Continuen impulsant reivindicacions i maneres alternatives de relacionar-se amb l’entorn, com Stop-Cremes. Treballen per l’estudi de la fauna i la flora autòctona. Fins i tot, han travessat fronteres i actualment cooperen junt amb altres entitats a l’Amazònia. I tot gràcies al treball constant dels seus socis i sòcies i més persones voluntàries.
CARLES PASQUAL
Nascut a Reus i establert des de ben jove al País Valencià, aquest mestre ha treballat incansablement des de sempre per una escola pública i en valencià. A finals dels setanta participà en la fundació del Sindicat Assembleari de Treballadors de l’Ensenyament, origen de l’actual STEPV. El 1980 arribà al col·legi Lluís Vives d’Ontinyent on començà a impartir classes de valencià i establí una gran amistat amb Empar Granell. Pocs anys després, junt amb la resta de l’equip del centre, aconseguiren que el col·legi es convertira en una de les primeres escoles del país en la nostra llengua. Més tard, la seua tasca continuarà amb la creació de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià. Com a membre de la seua junta directiva des dels inicis fins a la seua jubilació l’any 2013, participà en l’organització de les Trobades i en el naixement d’Escola Valenciana. També es compta entre els impulsors de l’ONG Escoles Solidàries i la Fundació Sambori. D’aquesta última, n’ha sigut vicepresident.