11.12.2015 - 09:46
|
Actualització: 11.12.2015 - 10:46
Redacció/EP El conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha avançat que la Generalitat presentarà davant la Fiscalia l’informe definitiu sobre el sobrecost de 1.130 milions d’euros de l’empresa pública CIEGSA, del qual ha informat aquest dimecres el grup socialista a les Corts en tenir accés a part de l’informe provisional d’Intervenció General. Marzà ha destacat que la intenció del Consell és ‘col·laborar al màxim amb la justícia’ per ‘acabar amb aquesta autèntica barbaritat ètica’.
Marzà s’ha expressat en aquests termes a la sortida de la Comissió d’Educació i Cultura de les Corts, per valorar l’informe provisional de l’auditoria de la Generalitat, que recull que les obres realitzades per CIEGSA han costat 2.040 milions d’euros, 736 dels quals de sobrecostos.
CIEGSA és una empresa pública de construcció de centres educatius creada el 2000 pel govern d’Eduardo Zaplana, que des de fa tres anys es troba en procés de liquidació.
Respecte a l’informe d’Intervenció General, Marzà ha assegurat que el Consell ‘actuarà en conseqüència’ en cas que ‘es faça públic i es confirmen aquests comportaments’, i ha explicat que el govern ‘es personarà en la causa judicial i presentarà l’informe definitiu a la Fiscalia’. Com ha ressaltat, ‘és molt dur el que es diu en aquest informe i pensem que no es pot actuar d’aquesta manera’.
En aquesta línia, ha denunciat que ‘els responsables tenen noms i cognoms’, referint-se a l’exdirector general de CIEGSA, José Luis López Guardiola –que també va ser assessor de l’expresident Francisco Camps-, i al seu ex-conseller delegat, l’ex-regidor de Fontanars dels Alforins Màximo Caturla, investigat també per la trama Imelsa. ‘És inconcebible la manera de gestionar que es feia fins ara a CIEGSA’, ha manifestat el conseller.
Exigeix que Guardiola deixe de cobrar
Sobre Guardiola, el conseller ha assenyalat que la Generalitat va detectar que ‘seguia cobrant un complement salarial com si encara fór director general de CIEGSA’, per la qual cosa ell mateix ha signat un document per deixar clar que ‘això s’havia acabat, perquè en les seues funcions actuals és impossible que continue cobrant’.
Marzà ha detallat que el Consell va valorar que aquest pagament ‘no està d’acord amb la legalitat i tampoc amb l’ètica’, perquè com ha explicat, ‘quan es deixa aquest càrrec no es pot seguir cobrant i reclamar a l’administració que seguisca pagant els complements’. ‘Sempre que detectem alguna cosa així, actuarem per aturar aquest tipus d’actuacions’, ha reiterat.
Gestió ‘brutal’ dels diners públics
El conseller ha criticat a més que ‘els comportaments que s’està trobant la Generalitat de l’administració anterior van molt més enllà d’aquests sobrecostos’, i que al seu entendre ‘qüestionen evidentment com s’han gestionat els diners públics dels valencians de manera brutal i aclaparadora’.
Per tant, ha assegurat que la Conselleria d’Educació del govern anterior ‘hauria d’haver fiscalitzat i estat al corrent de què es feia en CIEGSA’, de manera que hi veu ‘una clara disfunció’ en el paper de l’administració del PP.
Marzà també ha recordat que recentment la policia es va presentar en aquesta empresa ‘perquè no hi havia cap altra manera d’actuar’, amb l’objectiu de requerir documentació sobre la gestió i identificació dels responsables de la seua situació entre 2006 i 2010.
Segons ell, aquesta informació ‘ja s’està recopilant’ per afegir-la al informe definitiu que es farà públic després del termini de 15 dies d’al·legacions una vegada estiga l’informe provisional. ‘Esperem que en la màxima brevetat es confirme i que a partir d’ací puguem actuar en conseqüència’, ha declarat el conseller.