Medi Ambient reuneix a Llutxent la Mesa de Concertació Postincendi per a explicar les ajudes a la recuperació agroforestal

  • El secretari de Medi Ambient, Fran Quesada, ha anunciat més inversions que inclouran la recuperació de l'aula d'educació ambiental del Surar

VilaWeb
Redacció
22.05.2019 - 15:20
Actualització: 22.05.2019 - 17:20

El secretari de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat, Fran Quesada, va presidir ahir dimarts la segona Mesa de Concertació Postincendi relativa al foc que va afectar Llutxent, Pinet i localitats de la Safor l’agost passat. La reunió va servir per a presentar, davant més de 30 representants de la zona, les ajudes de la Generalitat destinades a la recuperació agroforestal d’aquest espai i que tenen un pressupost de 930.000 euros, així com la resta d’inversions que es faran en l’àrea.

La convocatòria d’ajudes, aprovada en l’últim ple del Consell, permetrà als consistoris d’acollir-se a aquestes vies de subvenció centrades, entre més aspectes, a prevenir l’erosió dels terrenys afectats i millorar la fauna silvestre, regenerar la vegetació, segons ha informat la conselleria.

En concret, a l’Ajuntament de Llutxent li correspondran 45.576 euros, a Pinet 24.184 euros i 3.600 al de Quatretonda. La resta són per a Barx, 3.539 euros, i Gandia, 857.043 euros.

En la trobada celebrada a l’Ajuntament de Llutxent -a què també han acudit la directora general de Prevenció d’Incendis, Dèlia Álvarez, i el director general de Medi Natural, Antoni Marzo– s’ha fet un seguiment de les mesures de restauració executades, així com la definició d’actuacions de prevenció.

D’aquesta manera, totes les administracions convocades (la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, la Diputació de València i els ajuntaments afectats) han repassat els seus projectes d’actuació en les diferents fases de la recuperació de la zona.

La Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient ha avançat la inversió directa de 290.000 euros més per a la construcció d’un dipòsit d’incendis, un viver forestal per a la repoblació i la reconstrucció de l’aula d’educació ambiental del Surar, devorada pel foc i que ara es construirà de pedra seca.

Aquestes inversions s’afigen als treballs efectuats en accions d’estabilització del sòl, control d’escolaments i tala d’arbres i que han suposat una quantitat de més de dos milions d’euros. En concret, s’han destinat 600.000 euros des de la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals; 750.000 euros, des del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació espanyol; 650.000 euros per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i 220.000 des de de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències.

Estudi de la regeneració

Fran Quesada va explicar que aquesta primavera es treballa en el primer estudi de la regeneració natural, a càrrec del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani, i en les mesures per a afavorir-la, amb l’objectiu de poder definir les actuacions concretes que siguen necessàries en els pròxims anys, ja que ‘és molt important que totes les intervencions estiguen coordinades i supervisades per la Generalitat’.

Quesada ha recordat que Medi Natural continua treballant en l’avaluació de la regeneració en la zona de la capçalera del barranc de Manesa, i en la qual, poc abans de l’incendi, es va engegar un projecte de gestió d’hàbitats forestals cofinançat amb fons europeus Feder. ‘L’anàlisi ens permet de comparar àrees que van ser objecte de l’actuació amb altres sobre les quals no es va intervenir, i possibilita d’estudiar els efectes de l’incendi en tots dos casos, així com la posterior regeneració posterior’, ha afegit.

En la reunió s’exposà també l’oportunitat que ha suposat canalitzar vies col·laboratives per a la participació de la societat, mitjançant els grups de voluntariat. ‘És una nova forma d’afrontar la regeneració de les àrees cremades de forma participada’, ha recalcat Quesada.

Prèviament a la reunió de la Mesa, es va visitar l’àrea afectada i es comprovà ‘in situ’ les millores que han suposat els treballs realitzats. A més, es van comprovat les bones perspectives en la regeneració del paratge del Surar, i s’analitzaren els diferents emplaçaments on situar el nou depòsit de prevenció d’incendis i el viver forestal per a les futures actuacions de repoblació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any