12.02.2020 - 18:40
|
Actualització: 12.02.2020 - 19:40
Divendres de la setmana passada, 7 de febrer, va constituir-se l’associació Memorial Democràtic Vall d’Albaida, formada inicialment per persones d’Albaida, Atzeneta d’Albaida, Aielo de Malferit, Bufali i Ontinyent, ‘amb vocació d’estendre’s a tota la comarca’.
L’associació té com a objectiu primordial ‘treballar per la recuperació, dignificació i reparació de les víctimes de la repressió franquista a la Vall d’Albaida’, especialment les de les persones assassinades els cossos de les quals encara no se sap on són, i amb les restes sense identificar.
Una de les primeres actuacions de l’entitat és encetar una investigació detallada de la fossa comuna d’Albaida, una ossera amb una àmplia documentació historiogràfica però ‘que es troba des de fa més de vuitanta anys en l’oblit més absolut’, han explicat en un comunicat. Després de quaranta-dos anys de represa la democràcia i tretze des de la promulgació de la Llei de Memòria Històrica espanyola, el col·lectiu naix ‘de la necessitat de donar un nou impuls a una tasca dolorosament pendent i que impedeix el tancament definitiu de la ferida causada pel cop d’estat franquista i la posterior Guerra Civil’.
Familiars i descendents de les víctimes, activistes socials i investigadors especialitzats en el camp de la memòria històrica són els impulsors d’aquesta iniciativa que vol complir ‘el deure de qualsevol societat democràtica de reconéixer el seu passat, esmenar el dolor causat i aprendre de l’experiència per a millorar el present’.