Més de 40 entitats participen en el full de ruta de recuperació de l’àrea afectada per l’incendi de Llutxent

  • Les propostes recollides en el projecte Fènix es van presentar dijous en la Taula de Concertació Post-incendi

VilaWeb
Redacció / EP
14.09.2018 - 15:24
Actualització: 14.09.2018 - 17:24

Més de 40 representants d’entitats socials amb àmbit d’actuació a la zona afectada per l’incendi forestal de Llutxent dissenyaran juntament amb la conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic Climàtic i Desenvolupament Rural el full de ruta de recuperació de l’entorn als termes de Llutxent, Pinet Quatretonda, Gandia, Ador i Quatretonda.

Dijous es va constituir a l’Ajuntament de Llutxent la Taula de Concertació Post-incendi, presidida pel secretari de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat, Fran Quesada, i la directora general de Prevenció d’Incendis Forestals, Délia Álvarez, amb la participació de representants d’associacions i col·lectius socials, administracions locals,la Diputació de València, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i el Consorci de Bombers.

En la reunió es va presentar l’Informe d’Avaluació d’Impacte Ecològic i Previsió de la Regeneració d’Incendis del CEAM, que descriu l’avaluació de l’impacte ecològic de l’incendi i analitza la ‘severitat’ amb què el foc va afectar tant la vegetació com el sòl; es destaquen els ‘riscos principals’ sobre els quals cal actuar amb ‘caràcter urgent’ i s’examina la capacitat de regeneració que ofereix l’ecosistema. El servei de Vida Silvestre de la Conselleria hi va exposar sobre afeccions en l’hàbitat i les espècies protegides.

Fran Quesada va destacar les sinergies de cooperació entre la societat i les administracions públiques que es generen en aquests fòrums participatius, especialment a l’hora de restaurar les infraestructures i l’àrea agroforestal danyades. En aquest aspecte, subratllà l’impuls a la participació com a ‘eix fonamental’ de la política de prevenció eixida del Pacte del Botànic, ‘incorporant la societat activa en el full de ruta per a la regeneració dels boscos.’

Així mateix, Quesada afirmà que la Conselleria ha començat a tramitar la declaració d’emergència de la zona, -necessària per a l’agilitació d’alguns treballs d’urgència de reparació- i que existeix un pressupost de 600.000 euros del fons de contingència per a la protecció de l’erosió i vessaments, per a la trituració in situ de la fusta cremada i per a la prevenció de plagues.

Durant la sessió s’han acordat les bases de cooperació i col·laboració per a presentar programes i desenvolupar activitats de manera conjunta, donar suport a la seua difusió i intercanviar informació relativa a l’organització, estructura i funcionament de la Taula de Concertació.

Projecte Fènix
Entre les primeres propostes d’actuacions s’han presentat les recollides en el projecte Fènix impulsat pels ajuntaments de Llutxent i de Pinet amb l’objectiu d’elaborar un pla obert i participatiu d’activitats, accions i tasques que fomenten i ajuden a reconstruir el paratge natural del Surar.

El projecte ha recollit més de 30 propostes, entre els quals la redacció del Pla Local de Cremes, la recuperació de l’Aula d’Educació i Investigació Ambiental que el foc va destruir, l’elaboració d’una unitat didàctica escolar i la implicació dels estudiants en la sensibilització, o la recuperació de sendes. També s’hi proposa el manteniment amb formació del voluntariat ambiental; la instal·lació de basses i la creació d’una xarxa hidràulica que permeta disposar d’aigua per a remullar espais com a prevenció o per a ajudar en l’extinció; el manteniment d’àrees de discontinuïtat en la vegetació; i l’ús d’un ramat de cabres que netege el bosc i servesca alhora per a la producció de carn. Altres idees aportades són l’establiment de línies d’ajudes per al desenvolupament d’actuacions de millora de boscos i per a inversions en la transformació i comercialització de productes forestals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem