14.09.2018 - 15:24
|
Actualització: 14.09.2018 - 17:24
Més de 40 representants d’entitats socials amb àmbit d’actuació a la zona afectada per l’incendi forestal de Llutxent dissenyaran juntament amb la conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic Climàtic i Desenvolupament Rural el full de ruta de recuperació de l’entorn als termes de Llutxent, Pinet Quatretonda, Gandia, Ador i Quatretonda.
Dijous es va constituir a l’Ajuntament de Llutxent la Taula de Concertació Post-incendi, presidida pel secretari de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat, Fran Quesada, i la directora general de Prevenció d’Incendis Forestals, Délia Álvarez, amb la participació de representants d’associacions i col·lectius socials, administracions locals,la Diputació de València, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i el Consorci de Bombers.
En la reunió es va presentar l’Informe d’Avaluació d’Impacte Ecològic i Previsió de la Regeneració d’Incendis del CEAM, que descriu l’avaluació de l’impacte ecològic de l’incendi i analitza la ‘severitat’ amb què el foc va afectar tant la vegetació com el sòl; es destaquen els ‘riscos principals’ sobre els quals cal actuar amb ‘caràcter urgent’ i s’examina la capacitat de regeneració que ofereix l’ecosistema. El servei de Vida Silvestre de la Conselleria hi va exposar sobre afeccions en l’hàbitat i les espècies protegides.
Fran Quesada va destacar les sinergies de cooperació entre la societat i les administracions públiques que es generen en aquests fòrums participatius, especialment a l’hora de restaurar les infraestructures i l’àrea agroforestal danyades. En aquest aspecte, subratllà l’impuls a la participació com a ‘eix fonamental’ de la política de prevenció eixida del Pacte del Botànic, ‘incorporant la societat activa en el full de ruta per a la regeneració dels boscos.’
Així mateix, Quesada afirmà que la Conselleria ha començat a tramitar la declaració d’emergència de la zona, -necessària per a l’agilitació d’alguns treballs d’urgència de reparació- i que existeix un pressupost de 600.000 euros del fons de contingència per a la protecció de l’erosió i vessaments, per a la trituració in situ de la fusta cremada i per a la prevenció de plagues.
Durant la sessió s’han acordat les bases de cooperació i col·laboració per a presentar programes i desenvolupar activitats de manera conjunta, donar suport a la seua difusió i intercanviar informació relativa a l’organització, estructura i funcionament de la Taula de Concertació.
Projecte Fènix
Entre les primeres propostes d’actuacions s’han presentat les recollides en el projecte Fènix impulsat pels ajuntaments de Llutxent i de Pinet amb l’objectiu d’elaborar un pla obert i participatiu d’activitats, accions i tasques que fomenten i ajuden a reconstruir el paratge natural del Surar.
El projecte ha recollit més de 30 propostes, entre els quals la redacció del Pla Local de Cremes, la recuperació de l’Aula d’Educació i Investigació Ambiental que el foc va destruir, l’elaboració d’una unitat didàctica escolar i la implicació dels estudiants en la sensibilització, o la recuperació de sendes. També s’hi proposa el manteniment amb formació del voluntariat ambiental; la instal·lació de basses i la creació d’una xarxa hidràulica que permeta disposar d’aigua per a remullar espais com a prevenció o per a ajudar en l’extinció; el manteniment d’àrees de discontinuïtat en la vegetació; i l’ús d’un ramat de cabres que netege el bosc i servesca alhora per a la producció de carn. Altres idees aportades són l’establiment de línies d’ajudes per al desenvolupament d’actuacions de millora de boscos i per a inversions en la transformació i comercialització de productes forestals.