17.09.2019 - 21:33
|
Actualització: 17.09.2019 - 23:33
Si mirem què diuen els historiadors, els rius valencians tenen fama, ben guanyada al llarg dels segles, de ser molt devastadors: els més devastadors de la península. Si mirem què diuen els geògrafs, més de dos milions de valencians estan condemnats a patir inundacions amb una certa freqüència, atès que viuen en cases construïdes en àmplies zones inundables. Si mirem què diuen els experts en canvi climàtic, això que ens passa als valencians no és res comparat amb què està per vindre. Si mirem què diu la premsa, els damnificats en les últimes inundacions en terres valencianes tardaran vora un any, o més, a cobrar les ajudes de l’administració central. Mireu, si no, els perjudicats per les inundacions del Llevant mallorquí que no han cobrat encara ni un euro onze mesos després de les greus inundacions del 2018 (no les d’enguany, ai!) a finals de l’agost passat, amb 13 morts i moltes construccions encara per reparar. També allà va prometre Pedro Sánchez pagar els danys, però no va dir quan.
Per a aquelles persones encara practicants d’alguna religió, s’ha de dir que els massa assidus aiguats sempre inoportuns i cada volta més catastròfics i presents en molts altres llocs on no estaven acostumats, no són cap càstig diví, sinó els efectes lògics dels quefers humans. Així ho afirmen tots els estudis fets públics i així ho estan acceptant molts governs que han patit ja un tast de les conseqüències del canvi climàtic. No cal anar molt lluny per a comprovar que els governs valencià i català ja han declarat l’estat d’Urgència Climàtica, i el mallorquí no tardarà a acordar-ne la declaració, atesa la pressió de les seues entitats més sensibles davant els problemes que a tot el món s’anuncien. Problemes que van més enllà de les inundacions, de la sequera, de la contaminació de l’aire, de l’augment del nivell de la mar, del desgel del Pol Nord i de l’Antàrtida, de…
Una recomanació final: podeu mirar pel vostre ordinador -per la tele encara està prohibit aquest canal català- un programa de TV3, ‘Canvi climàtic: l’empremta humana’, a l’espai 30 Minuts, que resumeix perfectament l’abast d’això tan de moda, malauradament, que anomenem canvi climàtic.