11.08.2020 - 09:44
|
Actualització: 11.08.2020 - 11:44
Investigadors valencians treballen en la millora de la resistència del Meló d’Or d’Ontinyent a la virosi, causades per un insecte que taca la pell i deprecia la fruita, la qual cosa permetrà als agricultors d’aconseguir en un futur un meló tradicional més rendible i competitiu.
Els estudis els han desenvolupats investigadors de l’Institut de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana (Comav) de la Universitat Politècnica de València (UPV) i revelen una elevada incidència de virosis.
Els investigadors analitzen des de l’any passat els factors que limiten la rendibilitat del cultiu d’aquesta varietat tradicional, per a revertir-los i incrementar-ne la competitivitat i rendibilitat.
Les investigacions començades en 2019 indicaven una incidència generalitzada de determinades virosis en els diferents camps de cultiu monitorats, així com una presència important de malalties fúngiques com el míldiu o l’oïdi.
‘Es va posar de manifest la incidència de malalties com un dels factors limitants més importants de la rendibilitat del Meló d’Or’, segons ha manifestat a EFE el coordinador del projecte investigador del Comav-UPV, Salvador Soler.
L’investigador ha explicat que en els camps amb més incidència de virosi s’observava més freqüència de fruits amb el denominat ‘tacat’, la qual cosa fa que els melons presenten ‘una coloració groga de la pell no uniforme que el deprecia comercialment’.
Detalls de la investigació
En l’actualitat, l’equip de la UPV determina la incidència de les virosis causades pel virus del mosaic del meló d’Alger (Watermelon mosaic virus, WMV) i el virus del mosaic groguenc de la carabasseta (Zucchini yellow mosaic virus, ZYMV), per a les quals es va observar un grau més elevat d’infecció l’any passat.
‘Els resultats indiquen una incidència per al WMV entre el 0 i el 90% en les plantes mostrejades, amb plantes infectades en dos dels quatre camps. En el cas del ZYMV, la incidència varia també entre el 0 i el 91% de plantes afectades, amb virosis en tres camps’, detalla.
L’investigador destaca que el camp lliure de ZYMV també n’estava en el cas del WMV ‘i el més interessant és que en aquest camp l’agricultor no detecta aparició de tacat en la pell dels fruits que està començant a recol·lectar’.
El programa de millora, clau
Els resultats obtinguts confirmen la importància d’impulsar un programa de millora d’aquest meló per a fer-lo més resistents a virosis.
En dos camps de cultiu, un a Ontinyent i un altre en la UPV, l’equip del Comav treballa en l’encreuament dels materials dels agricultors amb línies de meló portadores de tolerància a aquesta mena de malalties.
‘L’objectiu és establir un programa de millora genètica de la varietat per a aquelles malalties que limiten la seua rendibilitat. Això permetrà en un futur que els agricultors disposen d’un germoplasma de Meló d’Or millorat que col·labore en la recuperació d’aquest meló valencià tan emblemàtic’, destaca.
Selecció en condicions de cultiu ecològic
A partir de la variabilitat detectada en el 2019 ‘continuem amb la selecció d’aquells materials amb més qualitat, potenciant encara més aquesta varietat única en el món, però mantenint una elevada resiliència característica d’aquesta’, segons Soler.
Si es té en compte que és una varietat molt recomanable per a sistemes de producció ecològica i en condicions d’estrés hídric, es vol potenciar el cultiu d’aquesta mena de meló en condicions agroecològiques.
Creu que pot constituir una alternativa ‘molt interessant’ en les condicions de la Vall d’Albaida, no sols a Ontinyent, sinó també a Agullent, Aielo de Malferit i Fontanars dels Alforins.
Donar valor al Meló d’Or d’Ontinyent
S’estan fent els primers passos per a crear l’Associació de Productors i Comercialitzadors del Meló d’Or d’Ontinyent per a potenciar-ne el cultiu i el consum.
Això, unit al desenvolupament coordinat entre els investigadors de la UPV i els agricultors d’Ontinyent d’un Reglament de Qualitat del Meló d’Or d’Ontinyent, permetrà de poder sol·licitar a la Generalitat la marca de qualitat CV.
L’objectiu d’aquestes iniciatives és donar valor a aquesta varietat tradicional de meló, potenciant-ne el cultiu per part dels agricultors de la Vall d’Albaida, especialment d’Ontinyent, i en altres pobles limítrofs. A això contribuirà també el registre a la fi del 2019 com a varietat de conservació.
El projecte Posada en Valor del Meló d’Or d’Ontinyent va ser finançat per la Conselleria d’Agricultura en 2019, i s’ha presentat també a la convocatòria de 2020.