18.12.2016 - 23:32
|
Actualització: 19.12.2016 - 00:32
Volem presentar l’Associació per a l’Humanisme, formada en l’entorn de la Vall d’Albaida i voltants.
L’humanisme és utilitzar la raó i el pensament crític i científic, sense dogmes i sense creences que no tinguen una base d’evidència.
Les nostres activitats seran la divulgació científica, conferències, xarrades informals, col·loquis, grups de lectura, activitats socials, campanyes d’informació, i qualsevol altra en la mateixa línia. La pròxima que oferirem és la conferència de l’astrònom de l’Observatori Espacial d’Onsala (Suècia) Ivan Martí-Vidal ‘D’on venim i on anem’.
L’humanisme té una presència social molt important en els països desenvolupats, fins i tot compta amb representants a l’ONU. Podeu visitar pàgines com les d’Austràlia, la Gran Bretanya, els Estats Units, el Canadà (), i per descomptat la Unió Ètica Internacional Humanista, punt de referència de les associacions humanistes arreu del món. Molt recentment, el president dels EUA Barack Obama acaba de signar una llei que reconeix i protegeix explícitament l’humanisme i el dret de no tindre cap religió, en condemnar ‘la discriminació de no teistes, humanistes i ateus’.
Per posar un exemple d’aquesta presència social, les bodes humanistes a països com Escòcia amb només 10 anys d’existència estan igualant en nombre a les cerimònies tradicionals.
Sorprenentment, al nostre país no hi ha una organització que represente d’una forma activa i amb presència social important la veu dels que pensem que la millor forma d’entendre la vida és utilitzar la raó i el pensament crític i científic.
Les visions dogmàtiques basades en creences inqüestionables i revelacions tenen en la societat una presència fonamental en pràcticament tots els aspectes de la vida, mentre que les visions en la línia de la humanista al nostre país pràcticament passen desapercebudes, quan el 27% de la població segons el baròmetre del CIS de juliol 2016 no té cap creença religiosa, i un altre 50% aproximadament diu tindre una creença que no té una importància evident en la seua vida quotidiana.
Aquesta situació de falta d’organització fa que la forma d’entendre la vida d’una minoria de la població tinga una hegemonia en la societat que no es correspon amb la realitat global, a causa de la falta d’activitat social de les persones que prefereixen la raó i el pensament crític i científic per donar sentit a la seua vida.
Però açò està canviant a passos de gegant a tot Europa. L’avanç del pensament del tipus de l’humanista està calant en la societat. Al nostre país, les associacions que promouen aquesta visió del món són merament testimonials. És en les nostres mans de començar a canviar açò.
Nosaltres ja hem començat, i t’animem a compartir amb nosaltres aquest meravellós privilegi que tenim els éssers humans d’avançar en el coneixement de nosaltres mateixos i del món que ens envolta, servint-nos de la raó, la ciència i el pensament crític per desenvolupar els valors humans en un àmbit de total llibertat per a investigar, conéixer, créixer, i compartir la joia d’estar vius en aquest món absolutament fascinant.
Humanistes coneguts: Carl Sagan, Isaac Asimov, Umberto Eco, Albert Einstein, Noam Chomsky, Walt Withman, Erich Fromm, Bertrand Russell, Abraham Maslow, Nicola Tesla, Friedrich Schiller, Johannes Brahms, Leonard Bernstein, Albert Ellis, Stephen Fry, Neil deGrasse Tyson…