02.05.2022 - 00:07
|
Actualització: 02.05.2022 - 00:13
Una amenaça recorre bona part de la comarca en forma de macroplantes solars. En total, vora 2,5 milions de metres quadrats en projectes que es pretenen emplaçar als termes d’Albaida, Castelló de Rugat, Bufali i el Palomar (i que s’afigen als d’Aielo de Malferit, Montesa i Fontanars dels Alforins). Però als qui vivim ací no se’ns ha informat ni preguntat. A Albaida s’assabentaren per una notícia a la premsa, i a Castelló de Rugat per les cartes d’expropiació que han arribat a bona part del veïnat en relació amb els terrenys per on es pretén passar el cablejat d’una subestació elèctrica vinculada als projectes.
Tot i que les aparences es “renoven”, el contingut és el mateix de sempre: el negoci d’uns pocs a costa del perjudici de tots i totes. Nosaltres no posem en dubte la crisi ecològica i social, però veiem que, per la quantitat, dimensions i característiques, aquestes instal·lacions no responen a una preocupació ecològica ni a les necessitats de la comarca. L’energia produïda, en cas de realitzar-se el projecte, aniria destinada al comerç i no a l’autoabastiment dels municipis. Tot i basar-se en l’energia renovable, aquestes macroplantes fomenten el mateix model econòmic i social que ens ha portat a l’actual cul-de-sac. Un model basat en la sobreproducció d’energia i mercaderies, destinades a consumir-se lluny dels llocs de producció, augmentant la contaminació i el malbaratament energètic.
Ara tot ha de ser verd. L’empresa presenta un estudi paisatgístic falsejat, assegurant que les instal·lacions afavoririen la flora i la fauna. Qualsevol que haja vist una macroplanta solar sap que es tracta de grans extensions tancades, hostils a qualsevol mena de vida natural. S’argumenta que es tracta d’àrees de “cultius majorment abandonats”, però no es parla de les polítiques que han ofegat l’agricultura durant dècades fins a portar-la a la situació actual. Després de l’impacte dels trenta anys d’activitat que s’espera d’aquestes infraestructures, arruixant amb químics perquè no cresca l’herba, no tindrem cultius abandonats sinó erms, gairebé impossibles de cultivar. Tampoc no es crearien llocs de treball estables, més enllà del personal de vigilància i manteniment de les instal·lacions, és a dir, una quantitat irrisòria. Només els propietaris dels terrenys i la multinacional IM2 eixirien beneficiats econòmicament d’aquest projecte, però a costa de destruir el nostre territori. En l’actual escenari d’emergència climàtica i alimentària, no seria millor fomentar l’agricultura de proximitat i l’energia d’autoconsum que no els negocis de grans companyies que només pensen en el seus guanys econòmics?
El lloc on volem viure és la nostra llar, no un solar disponible per als projectes dels qui decideixen què fer amb les nostres vides. No volem viure rodejats d’infraestructures que, en compte de solucionar els problemes actuals i futurs, els agreugen. Volem protegir el territori, conéixer-ne la història i fisonomia. Les macroplantes estan projectades en espais plens de vida i d’història: masos, rius, fauna i flora, vestigis arqueològics, terres agrícoles fèrtils que podrien tornar a ser productives… Per què destruir tot aquest entorn en benefici d’uns pocs? No seria millor protegir-lo i cercar unes altres formes de viure menys destructives?
El dret de decidir sobre el territori ha d’estar en mans dels seus habitants, i no segrestat per empreses i institucions. No podem prendre decisions tan importants sense un debat públic, profund, transparent i multidisciplinari. Per tot això exigim la paralització dels projectes de macroplantes solars a la nostra comarca.