‘No és possible criminalitzar el poble per exercir el dret de protesta’

  • «El dret de protestar, com diu el bisbe Báez, ni és ni tampoc no es pot considerar mai un delicte.»

Josep Miquel Bausset
11.08.2018 - 22:08
Actualització: 12.08.2018 - 00:08
VilaWeb

Són paraules de Silvio Báez, bisbe auxiliar de Managua, un pastor molt crític amb el govern nicaragüenc de Daniel Ortega. El bisbe Báez, amb un gran encert, afirmava també que ‘la pau social no s’imposa a força de bales, d’intimidacions, empresonaments i processos judicials injustos’ (Religión Digital 1 d’agost de 2018). En aquestes declaracions, el bisbe Báez va criticar amb fermesa la ‘criminalització’ del dret de protestar a Nicaragua, un dia després que el govern de Daniel Ortega qualificara de ‘terroristes’ els qui es van manifestar en contra seu. També l’arquebisbe de Managua, el cardenal Leopoldo Brenes (Religión Digital 8 d’agost de 2018) apel·lava al diàleg com ‘l’única eixida a la crisi sociopolítica de Nicaragua’.

No sé per què aquestes declaracions del bisbe Báez m’han recordat la situació de criminalització (per part del PP, de Ciutadans, del PSOE i de la Justícia espanyola) que va viure el sobiranisme a Catalunya el setembre de l’any passat, el primer d’octubre, amb el referèndum, i el 3 del mateix mes amb la vaga general en protesta per la violència de les forces de seguretat espanyoles.

El dret de protestar, com diu el bisbe Báez, ni és ni tampoc no es pot considerar mai un delicte. Té tota la raó del món el bisbe Báez quan denuncia les intimidacions, els empresonaments i els processos judicials injustos. A Nicaragua i també a Catalunya. Què han estat els empresonaments dels consellers de la Generalitat i de la presidenta del Parlament, a més dels líders d’Òmnium i de l’Assemblea Nacional, sinó la criminalització de les idees?

També fa uns dies (Religión Digital 6 d’agost de 2018), el cardenal Madariaga va denunciar la situació de ‘justícia injusta’ que es viu a Hondures.

De la mateixa manera que el bisbe Báez ha criticat l’actitud del govern de Daniel Ortega i el cardenal Madariaga ho ha fet pel que fa a Hondures, també l’Església Catalana hauria de denunciar els empresonaments injustos que pateixen els líders independentistes, simplement pel fet de posar en pràctica el programa electoral amb el qual van guanyar les eleccions el 2015. La pau social (no només a Nicaragua, també a Catalunya), el desenvolupament de la democràcia i el respecte als Drets Humans, com ha dit el bisbe Báez, no s’aconseguirà amb empresonaments ni tampoc amb processos judicials injustos, que no fan sinó criminalitzar les idees. La pau social i la democràcia es basen en el respecte a la voluntat popular i en el dret que un poble té de decidir el seu futur lliurement.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem