21.11.2018 - 16:46
|
Actualització: 21.11.2018 - 17:46
La vice-presidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat aquest dilluns la creació d’un servei ambulatori per a l’atenció de les dones víctimes de violència de gènere a les zones d’interior, que tindrà en compte les ‘particularitats de les zones rurals.’ Es coordinarà des de quatre localitats que faran de base per a diverses comarques. La Vall d’Albaida s’atendrà des d’Elda.
Oltra ha assenyalat que la decisió parteix dels resultats de l’estudi que la Conselleria va engegar l’any passat per a fer un diagnòstic de la situació de les dones en el món rural i la seua percepció enfront de les agressions masclistes, ‘que posa en evidència que el rebuig enfront d’aquest tipus de violència és similar al que existeix en l’àmbit urbà, però que també constata l’existència de certes diferències.’
Segons ha explicat, l’estudi conclou que les dones, en l’àmbit rural, estan subjectes a més control de la comunitat, ja que ‘les opinions i creences comunitàries tenen més pes enfront de les individuals’ i tenen menys percepció de les formes discriminatòries, existeixen menys oportunitats laborals, la qual cosa les aboca a més desigualtats socioeconòmiques i manquen serveis especialitzats en matèria de violència de gènere.
‘Davant aquesta realitat, hem considerat necessari d’articular un recurs amb una doble funció, d’una banda una atenció especialitzada que permeta una intervenció in situ a les dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles, i per un altre que oferisca ajudes per a la transició cap a una vida independent i lluitar contra la feminització de la pobresa’, ha indicat.
El servei el formaran uns equips itinerants que es coordinaran des de quatre bases fixes que estaran situades a Elda, Iàtova, Sogorb i Sant Mateu, i tindran una estructura similar a la dels centres Dona 24 Hores, en la qual la coordinació l’assumirà una lletrada, acompanyada d’una auxiliar administrativa.
La part de la intervenció estarà coberta per psicòlogues, treballadores socials, educadores socials i tècniques d’integració social. Això suposarà la contractació d’unes 50 persones i una inversió de prop de 4 milions d’euros.
La previsió és que, des de la seu d’Elda, s’atenguen les comarques de l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, l’Alcoià, el Comtat, laa Costera i la Vall d’Albaida. Des de Iàtova, es prestarà servei a la Canal de Navarrés, Cofrents, la Plana d’Utiel, el Racó d’Ademús i els Serrans; Sogorb coordinarà les comarques de l’Alt Palància, l’Alt Millars i l’Alcalatén; Sant Mateu, atendrà les dels Ports, i el Baix i Alt Maestrat.
Les unitats itinerants faran ‘intervenció biopsicosocial amb dones supervivents i assessorament per a una vida independent, ajudant les dones en la sol·licitud de prestacions socials com la renda valenciana d’inclusió o en la cerca activa d’ocupació i habitatge’, ha explicat Oltra, qui ha assenyalat que es coordinaran amb la Xarxa Valenciana d’Igualtat, que enguany arribarà a 101 municipis o mancomunitats.