13.12.2019 - 08:48
|
Actualització: 13.12.2019 - 09:48
Aquest diumenge 15 de desembre farà vuitanta anys de la mort violenta de tretze ontinyentins, afusellats al cementeri de la ciutat pels franquistes que havien pres el poder després la guerra provocada pel colp d’estat militar contra el govern republicà en 1936.
No van ser, ni de bon tros, els únics veïns d’Ontinyent morts a causa de la repressió. En van morir també a les presons, camps de concentració i de treballs forçats, o afusellats en altres llocs, com ara al cementeri de Paterna on el franquisme va assassinar més de dues mil persones.
Amb motiu del trist aniversari, els ‘tretze de la corda’ –com es coneix popularment els afusellats el 15 de desembre de 1939– rebran un homenatge després dels treballs que des de la Comissió de Recuperació de la Memòria Democràtica d’Ontinyent han permés d’individualitzar les restes i d’identificar les de tres dels ajusticiats.
A l’acte, organitzat per l’Ajuntament d’Ontinyent, que serà de caràcter públic i començarà a les 12.00 al cementeri, ha confirmat l’assistència la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez. En la cerimònia, els familiars dipositaran les restes mortals en el monument memorial construït en record i homenatge de les víctimes de la repressió fanàtica: José Llopis Barberà, José Beneyto Soriano, Rafael Bataller Cambra, Enrique Ríos Perigüell, Luís Mollà Rubio, Antonio Llopis Llopis, Vicente Gandia Gramage, Vicente Tormo Olcina, Ricardo Morales Espí, Rafael Vidal Martínez, José Galiana Vidal, Eugenio Jaume Tarín i Rafael Sarrión Boronat.
Article relacionat: Setanta-cinc anys després: Ontinyent, el poble sense memòria Revista El Llombo Hivern 2014