Ontinyent inaugura un segon refugi de la guerra, rehabilitat per a recordar i conjurar la por

  • El de Totosa i Delgado s'afig al del Regall, inaugurat l'any passat amb finalitats turístiques i pedagògiques

VilaWeb
Redacció
14.07.2017 - 09:52
Actualització: 14.07.2017 - 11:52

Al cap de poc més d’un any d’inaugurar la restauració del refugi antiaeri del Regall, Ontinyent ja té rehabilitat també el de l’antiga fàbrica de Tortosa i Delgado, en un bon treball de recuperació de la memòria de la por dels vençuts en la guerra, soterrada per la repressió franquista.

Dijous es va fer l’acte oficial d’inauguració d’aquest lloc reconvertit en espai amb ús pedagògic per a escolars i estudiants, i també com a atractiu turístic carregat d’història. El refugi es troba a la plaça de Baix, en el solar de l’antiga fàbrica de Tortosa i Delgado, al peu del conjunt històric del barri de la Vila. Construït en 1938, té una superfície aproximada de 85 m2 on s’hi podrien amagar fins a 300 persones. Amb la restauració, s’hi ha incorporat un espai audiovisual amb informació relativa al refugi i les circumstàncies històriques en què es construí, i s’ha fet accessible i adaptat a persones amb discapacitat.

Aquest refugi ara recuperat i obert al públic és un dels que van arribar a construir-se en la ciutat a causa de la guerra provocada pel colp d’estat del general Franco. Segons l’historiador Àngel Cambra, se’n van arribar a construir set de públics, a més dels que es van fer en algunes fàbriques. Tot i que Ontinyent es va salvar dels bombardejos de l’aviació feixista, els refugis sí que es van arribar a usar en alguns casos en què es donà l’alarma.

A l’acte inaugural hi van assistir el batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i la Diputada de Turisme de la Diputació de València, Pilar Moncho. Totes dues corporacions s’han encarregat de la restauració a través d’un conveni turístic. En la seua intervenció, el batle va relacionar la rehabilitació dels refugis de guerra amb les accions que s’estan realitzant per recuperar la memòria dels afusellats pel franquisme, assegurant que ‘hi ha coses que no tenen valor en preu sinó en dignitat. Un poble que té els seus afusellats mal enterrats no es un poble digne, i no vull que el meu poble no siga digne. Per això vull agrair el treball conjunt que s’està fent pel record d’aquells gràcies als quals hui podem gaudir de la llibertat i la democràcia’. Rodríguez va recordar també el caràcter acollidor de la ciutat en els anys del conflicte bèl·lic.

Per la seua banda, la diputada es mostrà satisfeta ‘per tornar a Ontinyent i comprovar com s’ha transformat aquest espai. M’omple de goig comprovar com un espai que en un moment de la història estava fet per a moments de por ara puga ser un atractiu turístic, i també constatar que Ontinyent i el seu govern tenen esta mirada cap al turisme’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem